ALEXANDRA PASCALIDOU: Dagen efter EU-valet. Europa har vaknat med en baksmälla. Hon försöker förstå vad som hände när halva befolkningen gick till val. Chockerade medier förundras över hur så många väljare kunde rösta så fel. Att de lät sig förföras av främlingsfientliga farhågor. Att de lät sig missledas av systemkritiska myter.

Vi sitter på en bänk utanför en bar på Campo Santa Margarita i Venedig. Regnet öser ner. Adrianna som är grafisk designer i Venedigs Kommun står med dagens drink. När jag frågar vad hon röstade på svarar hon: ”Alexis Tsipras”. Det är grannlandet Greklands vinnande vänsterledare som även fanns på italienska valsedlar med det nybildade partiet ”Det andra Europa”.
 
Vi talar om krisrasisterna kring Medelhavet och välfärdsrasisterna i Nordeuropa. ”Om jag skulle förlora mitt jobb skulle jag varken få något nytt eller någon a-kassa att leva på. Jag betalar skatt helt i onödan. Men flyktingarna får minsann både mat och husrum. Det får folk att rösta rasistiskt”, förklarar hon.
 
Flera jag talat med låter likadant. Människor som ser rasismen som en cancersvulst på samhällskroppen men som ändå, omedvetet anammat den rasistiska retoriken. Gränsdragningen som ställer människor mot varandra i ett Vi och Dom. Som utgår ifrån att vissa av oss har nedärvda rättigheter för att vi råkar vara födda på rätt sida om gränsen, ha rätt pass, rätt blod. Som framställer de andra, immigranterna och flyktingarna som ett hot som ”väller in över våra gränser” och ”översvämmar” vår kontinent. Även den modigaste skräms av ordvalet. Man behöver bara bläddra i brittiska tabloider för att förstå högerextremisten Nigel Farages framgångar. Löpsedlarnas hjärntvätt om migranter som ”terroriserar, invaderar, vandaliserar”.
 
Den rasistiska retoriken som exploaterar människors rädsla har blivit så självklar att den knappt ifrågasätts längre.
 
Och som om syndabockarna inte får bära tillräcklig skuld på sina axlar skyller vi nu även vår rasism på dem. Det är de som gör oss främlingsfientliga. De som med sin nöd och sitt främlingskap gör oss, annars så öppensinnade, till rasister. Förutom att de kommer hit och tar våra pengar och vår välfärd gör de även oss till sämre människor. Så blir de syndabockar i dubbel bemärkelse.
Det är fler än högerextremismens väljare som hyser dessa tankar. De finns hos oss alla som matas med språkbruk och sanningar som alltid är till främlingarnas nackdel.
 
EU vann Nobels Fredspris 2012 för sin förmåga att skapa fred, samförstånd och värna mänskliga rättigheter. Valresultatet visar att Fredspristagaren måste lösa upp slipsknuten, kavla upp ärmarna och påminna medborgarna som röstat för chauvinism och rasism vad det fick för konsekvenser senast Europa föll för dessa förförelseakter.
 
+ Kroatiska Istriens sköna landskap.
 
- Hyckleriet hos de som göder rasism och sen häpnar över dess framfart.
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset