Smuggelresorna marknadsförs med bilder på stora, lyxiga fartyg.
Smuggelresorna marknadsförs med bilder på stora, lyxiga fartyg.

Lyxfartyg med dubbla däck och luftkonditionering. Så marknadsför människosmugglare resor över Medelhavet – på vanliga facebooksidor.

Senast i början på maj drunknade omkring 40 migranter i en olycka utanför Italiens kust. 137 personer ska ha befunnit sig ombord på en gummibåt som på något sätt ska ha tappat luft. Och det är bara en av de senaste olyckor som inträffat vid människosmuggling över Medelhavet.

Ny båtkatastrof – omkring 700 migranter ombord

På Facebook finns hundratals sidor där mäniskosmugglare gör reklam för resor över Medelhavet, skriver The Guardian.

Till bilder på solstolar och stora fartyg skriver man lockade texter som skulle kunna komma från vilken resebyrå som helst och i vissa fall erbjuds falska visum och pass.

”Två däck, luftkonditionering, för turister. Rekommenderas till familjer”, står det på en av sidorna, enligt The Guardian.

På en av sidorna finns till och med en bild på Tallinks Finlandsfärja Silja Serenade. Smugglaren har lagt upp bilden för att marknadsföra resor mellan Turkiet och Europa – men Silja Serenade trafikerar bara Stockholm, Mariehamn och Helsingfors.

Tallink säger till Dagens Nyheter att det tidigare förekommit att bilder på deras båtar dykt upp i sammanhang som de inte vet någonting om – så även i det här fallet.

– Vi har inga båtar på Medelhavet och någon har utnyttjat en bild på vår färja Silja Serenade, säger Hans Friberg, presstalesperson på Tallink, till DN.

Han säger att han ska ta kontakt med Tallinks kommunikationsdirektör i Tallinn.

– Vi vill inte på något sätt figurera i sådana här sammanhang.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset