Mässlingsutbrottet som startade i Göteborg i december är med största sannolikhet över, skriver SVT. Inkubationstiden från det senast rapporterade fallet har passerat, och risken för ytterligare fall ska därför vara minimal.

Mässlingsutbrottet i Göteborg är troligtvis över. Inga nya fall har rapporterats i Göteborg sedan mitten av januari, och inkubationstiden på 7-18 dagar har passerat, skriver SVT.

Smittskydd Västra Götaland bedömer risken för ytterligare utbrott som väldigt låg tack vare den goda vaccinationstäckningen i landet, men påpekar samtidigt att det är en god idé att vaccinera sig om man inte gjort det tidigare.

– Passa på att se till att du är vaccinerad om du inte har en fullgod vaccination eller redan har haft mässling. Det finns mycket mässling ute i världen så om man reser kan man fortfarande bli smittad, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, till SVT.

LÄS MER: Nyfödda får antikroppar mot mässling

Mässlingsutbrottet startade i början av december och uppdagades i samband med att en sjuk man från Sydeuropa klev in på vårdcentralen Nötkärnan i bergsjön i Göteborg. 27 personer smittades fram till den 13 januari. Sedan dess har alltså inga nya fall rapporterats.

– Det har varit en väldig kamp med smittspårning och vaccinering. Det har gjorts jättemycket för att begränsa och bekämpa utbrottet. Tack vare alla intensiva insatser har vi kunnat begränsa det, säger Thomas Wahlberg till SVT.

LÄS MER: Mässlingsutbrottet – detta har hänt

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset