Belgien, Japan och Sverige i ett kulinariskt mästarmöte i deli-klassen, tycker Björn af Kleen om Jin & Peeters.
Belgien, Japan och Sverige i ett kulinariskt mästarmöte i deli-klassen, tycker Björn af Kleen om Jin & Peeters.

Dumplingbarer poppar upp som svampar ur Stockholms innerstadsmylla. Björn af Kleen tipsar om den för stunden bästa: Jin & Peeters på Kungsholmsstrand

Urban Brådhe

Bart Peeters och Sakiko Jun.

Urban Brådhe

Dumplings.

Jin & Peeters dumpling- och kyckling­deli på Kungsholmsstrand 157 är ett undanskymt men fint stycke Stockholm. På andra sidan gatan rinner kanalen med säsongens sista fritidsbåtar. Karlbergs slott breder kritvit ut till sig till vänster.

Vattenläget påminner om att stans mer kompetenta krögare hittills varit påfallande dåliga på att utnyttja den nya vattenstaden. Restauratörerna har inte hållit jämna steg med stadsplanerare och bostadsbyggare. Hur många åker till Hammarby Sjöstad för att äta middag? Jin & Peeters bryter, tillsammans med Hornstulls Brofästet, trenden.

Det är angeläget. Sakiko Jin och Bart Peeters, en japanska och en belgare, med en yrkesbakgrund hos bland andra Mathias Dahlgren, saluför alltså postmodern palt – det vill säga dumplings, stans nästa sushi.

Nätta och knottriga små knyten med tunt och nästan transparent deghölje – de påminner om planeter, köttig kropp med fladdrig krans, serverade med en enkel, aptitlig bladsallad och en rostfärgad såsdipp. Åtta stycken med olika innandömen går för 80 kronor.
Mer prisvärt och mer välsmakande än på till exempel Pekingmormors Dumpleria på Drottninggatan 70, där fem deppigt degiga lunchdumplings kostar 85.

På Jin & Peeters finns också rotisserad kyckling från Knäred, en mysigt mör fågel med fenomenalt bearbetat skinn – kladdigt, krispigt – som säljs hel för 130 (to go) eller halv för 105, med eller utan tillbehör.

Den tredje rätten är belgiska våfflor för 35 kronor styck. Utan att ha prövat de senare vågar jag konstatera att trestegsraketen – dumpling, kyckling, våffla – är en formidabelt fräsch bakfylledödare, lika
effektiv för sena lördagseftermiddagar som dubbel espresso med Treo Comp.

Att kunna frossa utan att behöva känna sig fet, att kunna avsluta med en kanalpromenad – mitt sällskap var nära att spontanköpa en närliggande kolonilott med sjöglimt efter lunchen – det är dagenefter-måltidens grundkriterium.

Dessutom är det skönt att få slippa välja mellan fler än tre rätter när ens koncentration är kass. Belgien, Japan och Sverige – Jin & Peeters rymmer alla tre kulturer, och är något av ett kulinariskt och kosmopolitiskt mästarmöte i deli-klassen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset