Ena halvan av årets uppställning; skidlaget, bollaget och simlaget.
Ena halvan av årets uppställning; skidlaget, bollaget och simlaget.

Arton före detta deltagare kommer tillbaka till "Mästarnas mästare" för att göra upp lagvis. ”Folk som inte är idrottsälskare, nästan idrottshatare, tittar på det här programmet”, säger programledaren Mikael Leijnegard inför premiären.

I ”Mästarnas mästare” säsong tio får vi återse gamla deltagare. Somliga vinnare, andra topplacerade. Men alla har de en sak gemensamt; sina prestationer och de gripande historierna.

– För mig var det många starka ögonblick i årets program. Att sitta och titta på allas filmer från deras karriärer är starkt, och speciellt då Ingemar Stenmarks eftersom han var min stora idol. Som han själv sa; ”man upplevde inte det när man själv var inne i sin bubbla”, men med lite avstånd ser man vad det betyder för en själv och för andra”, säger Pernilla Wiberg till Metro.

LÄS MER: Mandelmanns får en ny säsong

Till skillnad från tidigare säsonger tävlar deltagarna i lag. De är indelade i lag om tre personer, där alla i samma lag utövat liknande grenar under sina karriärer. I skidlaget tävlar Magdalena Forsberg, Pernilla Wiberg och Ingemar Stenmark.

– Det passar mig egentligen bättre med individuell sport, men när man vinner i ett lag blir glädjen större. Man kan inte dela glädjen med andra på samma sätt när man tävlar individuellt, berättar Ingmar Stenmark.

Ingemar Stenmark tycks vinna allt han ställer upp i, vare sig det är slalom eller ”Let’s dance”. Men det är inte vinsterna som driver honom att fortsätta tävla.

– Jag har inte så stora ambitioner att vinna, utan jag gör det för att det är kul. Samma med ”Let’s dance”, jag gör det för att det är kul med något nytt och testa på. Själva resultatet är inte lika viktigt, säger han.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Programmet har blivit en stor tittarsuccé genom åren, med ett rekord på 2,7 miljoner tittare. Programledaren Mikael Leijnegard tror att storheten beror mycket på deltagarnas bakgrunder.

– ”Mästarna” kommer nästan uteslutande från vanliga familjer i arbetarklassen. De som blir bäst i Sverige på idrott är den typen av människor. Vanliga. Nästan ingen kommer från Stockholms eller Göteborgs innerstad, utan från små orter. De är människor som många kan relatera till, säger Mikael Leijnegard.

Är det också det som har bidragit till succén?

– Ja, jag tror det. Dels för att vi minns de här prestationerna. Ta Ingemar till exempel, vi kan inte få nog av honom. Eller, nu har vi sett ganska mycket. Men man kan inte få nog av berättelsen.

Vilken idrottare som inte ännu har varit med, skulle du helst se i ”Mästarnas mästare”?

– Att välja en är jättesvårt, jag måste välja fyra: Carolina Klüft, Björn Borg, Gunde Svan och… Hardy Nilsson för min egen skull.

LÄS MER: Gunde Svan klar för ”Let’s dance” – fick instruktioner om att inte träna i förväg

Det är inte bara de gripande berättelserna som gör avtryck i årets säsong. Även lagmomentet drar upp en del känslor till ytan.

– Först när jag fick frågan tyckte jag det var en kul grej med lag och ingen större press på en själv. Men det var tvärtom. Det kommer bli mycket känslor i år. Dels för att vi tävlar i lag, och man vill ju inte sabba för sina lagkamrater, säger Pernilla Wiberg.

Årets deltagare:

Skidlaget: Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Magdalena Forsberg

Boll-laget: Kennet Andersson, Jesper Blomqvist och Magnus Wislander

Friidrottslaget: Malin Ewerlöf, Erica Johansson och Mattias Sunneborn

Kraftlaget: Sara Dikanda Eriksson, Tomas Johansson och Armand Krajnc

Simlaget: Emma Igelström, Louise Karlsson och Anna Lindberg

Skridskolaget: Peter Forsberg, Pelle Fosshaug och Maria Rooth

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om tv SVT