Linnea Torstenson.
Linnea Torstenson.

Mästerskapen kommer och går. Linnea Torstenson består.Snart gör den 33-åriga handbollsstjärnan sitt tredje OS.Det blir inte hennes sista stora turnering.

OS i Rio blir Linnea Torstensons åttonde mästerskap. Med sina 169 landskamper har hon mer landslagsrutin än någon annan i den svenska OS-truppen.

– Det är lätt att bli lite hispig för att det är OS, med alla intryck som kommer. Men jag har ju varit med förr, tar det lite lugnare och blir inte så upptrissad, säger Torstenson mellan ett par träningspass i det svenska för-OS-lägret i Rio Maior några mil norr om Lissabon.

Med sin erfarenhet och 186 centimeter är Torstenson en faktor att räkna med i landslaget. I det senaste mästerskapet, VM i december, var hon knäskadad och det svenska spelet gick på kryckor.

– Knät är tejpat nu också, men det är så det är att vara handbollsspelare, man är lite skadad ibland och har lite skavanker. Men jag kan gå för fullt, säger hon.

Efter det starka OS-kvalet i mars, där OS-platsen säkrades, lyckades Sverige inte behålla sin danska förbundskapten Helle Thomsen. Bara några månader innan OS kom Henrik Signell, Sävehofs tränare, in i bilden.

"Har chans att gå långt"

– Vi förlorade Helle och hade byggt upp någonting med henne, men så här är det. Jag har ju varit med i gamet länge och jag vet inte hur många tränare jag har haft. Jag tycker inte omställningen har varit så svår. När man spelar i ett svenskt landslag och har haft skandinaviska tränare så blir det ingen revolution av nya grejer. "Sigge" (Signell) har lång erfarenhet i Sävehof och har haft många landslagsspelare där. Omställningen har inte varit jättestor.

– Jag tycker jag vi känns starka nu. Det ser bättre och bättre ut när vi börjar lätta lite på träningen och får lite mer fart under fotsulorna.

I helgen lämnar svenskorna Rio Maior för färd till Rio de Janeiro. Den 3 augusti spelar Sverige genrep mot Spanien. Den 6 augusti är det OS-premiär mot Argentina.

– Argentina och Angola är avsevärt sämre än andra lag om man kollar rankningsmässigt. Annars är det väldigt jämnt. "Sigge" har sagt att semifinal är målet. Ryssland och Norge kanske är snäppet före, men vi och många andra lag har chans att gå långt.

Vill spela fler mästerskap

Efter OS inleder Torstenson sin tredje säsong i CSM Bukarest, där även Isabelle Gulldén spelar. Och 33-åringen har inga tankar på att lägga av.

– Jag stannar nog ute några år till, det här som kommer med Bukarest, sedan är det inte slut där. Det beror på om kroppen håller.

– Och det här är ett väldigt roligt år med både OS och EM på hemmaplan i december. Jag var med i hemma-EM 2006 också, nu är handbollen lite större på damsidan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset