Hela livsmedelskedjan ska jobba tillsammans för att minska matsvinnet.
Hela livsmedelskedjan ska jobba tillsammans för att minska matsvinnet.

Livsmedelsverket har tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket tagit fram en ny handlingsplan för att halvera matsvinnet till 2030.

Fler behöver göra mer, enligt den nya handlingsplanen. Hela livsmedelskedjan behöver jobba tillsammans för att minska matsvinnet, rapporterar SR.

– Det är helt avgörande att vi har ett nationellt mål för matsvinn, att branschernas arbete samordnas, att vi lyckas ändra konsumentbeteende och att vi stödjer forskning och innovation, säger Ingela Dahlin, kostrådgivare på Livsmedelsverket, till SR.

LÄS MER: Här tillagar Julia mat direkt från soptunnan

I dag slänger svenskar i snitt 45 kilo mat per person varje år. Den siffran ska halveras till år 2030. Det är samarbetet mellan de olika leden som ska göra det här möjligt.

– Vi ser att det är helt avgörande att vi får en mer formaliserad struktur på samarbetet och just att de olika leden samarbetar med varandra. Så nu ska vi kavla upp ärmarna och börja jobba. Allas insatser gör skillnad, säger Ingela Dahlin till SR.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om matsvinn