Sveriges målvakt Hilda Carlén fick hålla nollan mot Norge.
Sveriges målvakt Hilda Carlén fick hålla nollan mot Norge.

Året har bjudit på OS- och EM-avancemang, spelsystemsbyten och OS-silver.Sverige summerade säsongen med att träningsspela 0–0 mot Norge på bortaplan.– 2016 har varit fantastiskt och skapat många minnen som man kommer bära med sig, säger Linda Sembrant.

Det har varit ett år där resultaten kommit men skönspelet uteblivit. Det började med att Sverige försvarade och gnetade sig till OS i Rio de Janeiro via tre målsnåla matcher i Rotterdam i mars. Och det var dit tankarna gick vid årets sista landskamp i ett höstkyligt Kristiansand.

– Det var lite OS-kvalkänsla med vädret, duggregnet. Minnen från hur det började. Och hela året och framförallt OS har varit helt magiskt, säger Sembrant.

Lindahl borta

Montpellierbacken har under året varit i stort sett given som mittback i landslaget. Vanligtvis har det varit bredvid Nilla Fischer, som inte var med på den här sista samlingen av personliga skäl. Mot Norge spelade Sembrant i stället bredvid Magdalena Eriksson, med Jonna Andersson och Jessica Samuelsson som ytterbackar.

Målvaktsstjärnan Hedvig Lindahl vred till knät under träningen inför matchen och målets vaktades i stället av Piteås Hilda Carlén.

Både Norge och Sverige är kvalificerade för EM nästa sommar och landskampen var av den vänskapligare sorten. Den riktiga precisionen saknades i de blågula passningarna, precis som skärpen i avsluten. Bakåt märktes stundom bristen på rutin i samarbetet mellan Carlén och backlinjen, men inte heller Norge bjöd på några större farligheter.

– Det var skönt för oss att hålla nollan. Det var viktigt, säger Sembrant. Det är alltid tuffa matcher mot Norge, men vi håller uppe spelet i 90 minuter.

Vill hitta balans

I den omtvistade landskampen mot Iran i fredags, som Sverige vann med 7–0, matchade Sundhage flera av den nya generationen från start, som Nathalie Björn, Petra Andersson och Irma Helin. Mot Norge var de mer rutinerade Lisa Dahlkvist, Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani är tillbaka i startelvan.

– Det är många som kommer hit och visar att de vill vara en del av det här. Det är bra för konkurrensen och framtiden inför EM, säger Sembrant.

Nästa händelse i landslagskalendern är lottningen av EM den 8 november. De kommande månaderna efter årsskiftet måste Pia Sundhage och Sverige jobba med att hitta balansen mellan den defensiva taktiken som var så framgångsrik i OS, och den mer offensiva som funkat mot svagare motstånd i EM-kvalet.

– Vi har justerat vårt spelsätt och påbörjat en resa efter OS där vi gjort lite förändringar i olika delar med spelet. Vi måste kunna få till lite mer bollinnehav, men samtidigt hålla kvar i principerna vi varit starka med. Det gäller att hitta balansen, säger Linda Sembrant.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset