Andy Murray under ett träningspass i Rio inför OS-turneringen.
Andy Murray under ett träningspass i Rio inför OS-turneringen.

OS-guldet i London var höjdpunkten på karriären. Nu vill Andy Murray bli olympisk tenniskung på nytt. Allra helst tillsammans med storebror Jamie.– Det vore otroligt speciellt, säger britten, som siktar på medalj i både singel och dubbel.

Redan i tisdags kväll fick Andy Murray känna sig som en vinnare. Då, på väg till sängs, blev han nedkallad av truppledaren Mark England som meddelade att Murray valts ut till Storbritanniens fanbärare.

– Jag blev helt mållös, det var ganska känslosamt. Han gav några olika skäl men jag hade så många tankar i huvudet att jag inte riktigt uppfattade vad han sade, säger Andy Murray.

Största segern

I Rio har han siktet inställt på att försvara sitt guld från London 2012, där han samma dag också tog OS-silver i mixeddubbel.

– Det var en otrolig dag för mig i London, ett hemma-OS är något man bara får uppleva en gång i livet och att ta guld och silver på samma dag, det var en av de bästa dagarna i mitt idrottsliv, säger Andy Murray.

En viss besvikelse uttrycker han dock för de många avhoppen till Rio. Vissa tennisstjärnor har ställt in OS-resan på grund av rädslan för zikavirus och andra, som schweizarna Roger Federer och Stanislas Wawrinka, har åkt på skador.

– Det är tråkigt. OS i London hade ett riktigt starkt startfält, här har det blivit något svagare. För mig är OS det största idrottsevenemanget av alla, med marginal. Men andra känner uppenbarligen på annat sätt.

Syskonsuccé?

Han drömmer också om medalj i dubbel, där han ställer upp i par med storebror Jamie Murray.

– Det skulle så klart vara enormt stort. Att vinna en medalj är svårt, men att få göra det med sin bror vore otroligt speciellt, säger Andy Murray.

I singel inleder Murray mot serben Viktor Troicki, medan de brittiska bröderna ställs mot brasilianska hemmahoppet André Sá/Thomaz Bellucci i dubbelturneringen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset