AIK:s Amin Affane hamnar på efterkälken mot Jönköpings Stian Aasmundsen.
AIK:s Amin Affane hamnar på efterkälken mot Jönköpings Stian Aasmundsen.

AIK tog tillbaka andraplatsen i allsvenskan tack vare 0–0 borta mot Jönköpings Södra.Poängen tog Stockholmslaget förbi Norrköping.– Poängen kan vara viktig, sade AIK-tränaren Rikard Norling.

Efter ett mållöst resultat mellan lagen i maj på Friends Arena blev det samma visa på Stadsparksvallen.

Det var säsongens kanske mest stängda fotbollsmatch i allsvenskan. Två disciplinerade försvarsspel lyckades hålla upp under 90 minuter.

Det var ingen bra dag på jobbet för Rikard Norling och hans AIK. Statistiken sade att Stockholmslaget hade sex avslut varav två på mål, men verkligheten sade att AIK aldrig var nära att hota Jönköpings Södra.

– J-Södra spelade osvenskt. Jag hoppades att vi kunde slå ut dem, men vi får tänka över det här till nästa år, sade Norling.

Räddade på mållinjen

I stället var hemmalaget närmast segern, men AIK-backen Per Karlsson lyckades styra undan en frispark på mållinjen i slutet av matchen.

– Ja, det var mycket folk ivägen, det brukar vara han (Per Karlsson) som slår bort bollen, sade Norling.

Backlinjen och försvaret var stabilt och det var nyckeln till att AIK höll undan och fick åtminstone en poäng med sig hem.

– Det kändes som att det var två lag som misslyckades med att öppna upp varandra offensivt, men som ändå lyckades stänga varandra defensivt, berättade Rikard Norling.

"Inte lätt"

På söndag kommer Kalmar FF till Friends Arena för att möta ett AIK som går för att behålla placeringen i tabellen. IFK Norrköping behöver vinna med minst fyra mål för att komma ikapp.

– Precis, målet är att komma tvåa i serien, det kommer inte att bli lätt att vinna mot Kalmar, sade Rikard Norling.

Samtidigt kan Jönköpings Södra skicka Helsingborgs IF ur allsvenskan vid en seger på söndag, om också Gefle slår Östersund som redan ligger på säker mark.

– Jag tänker inte så, jag har respekt för alla lagen i serien. Vi har fokus på omgång 30 och vår utveckling, förklarade Jönköpings tränare Jimmy Thelin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset