Linköpings Emil Sylvegård blev förste målskytt mot Leksand.
Linköpings Emil Sylvegård blev förste målskytt mot Leksand.

Linköpings tänkta målskyttar som Broc Little, Andrew Gordon och Niclas Bergfors floppar.Då krävdes att defensiva anfallskämpar som Sebastian Karlsson och Emil Sylvegård nätade för att ta slå jumbon Leksand med 2–1 efter förlängning.

På pappret har Linköping en av SHL:s absolut bästa forwardsuppsättningar. Men på isen har östgötarna bara producerat tio mål under de sex första omgångarna.

Förväntade skyttar som förstakedjans Broc Little, Garrett Roe och Andrew Gordon har bara svarat för ett ynka mål vardera så här långt – och nyförvärvet Niclas Bergfors är fortfarande utan poäng.

För att inte topptippade LHC skulle åka på stryk igen – laget hade förlorat fyra av de fem första matcherna (två efter förlängning) – tvingades i stället de defensiva hårdjobbarna Sebastian Karlsson och Emil Sylvegård kliva fram i offensiven och avgöra.

Karlsson hyllades

Sylvegård tryckte in 1–0 i den andra perioden och Karlsson – som hyllades innan för att ha nått över 400 matcher i LHC-dressen – styrde in 2–1 i förlängningen.

– Händer inte så ofta att jag får avgöra, så det var skönt. Och dessutom viktigt. Det hade varit tungt att inte få med sig i alla fall två poäng och vinna här, säger jubilaren Karlsson.

Linköping körde över schweiziska Davos med 7-4 på bortaplan i CHL:s sextondelsfinal i tisdags. En del trodde säkert att målskyttet skulle börja lossna igen efter den showen. Men i SHL var det likadant som innan.

– Man måste tänka på att vi möter ett helt annat motstånd. Leksand försvarade sig på ett helt annat sätt, spelade desperat och gjorde det väldigt bra. Men visst kan man kräva betydligt mer av oss, säger Karlsson.

Sjunde raka för Leksand

Assisterande tränaren Klas Östman pratade om mentala knutar, som behöver lösas upp och att det finns mycket att jobba på spelmässigt.

– Att vi inte riktigt får spelet att stämma och har svårt med målskyttet har satt sig lite i skallen på oss, det märks. Men jag är ändå inte orolig. Vi har många duktiga poänggörare och det kommer att lossna. Viktigast är att vi hela tiden visar att vi är ett hårt kämpande lag, säger Karlsson.

Dessutom saknas norska landslagsbröderna Mathis och Ken Andre Olimb, som fortfarande är skadade. Och chansen finns att offensivt skickliga backstjärnan Gustav Forsling återvänder om han inte tar plats i NHL.

Leksand svarade för en heroisk kämpainsats och Martin Karlssons kvittering i sista perioden betydde en poäng.

– Surt med sjunde raka förlusten, då vi hade chanser att ta tre poäng. Bland annat missade ju Tommi Paakolanvaara ens straff, säger gästernas assisterande tränare Örjan Lindmark.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset