Joel Lassinantti. Arkivbild.
Joel Lassinantti. Arkivbild.

Luleå har bara släppt in sju mål på fem SHL-matcher.En stor anledning till det: målvakten Joel Lassinantti.– Han har varit grym i samtliga matcher, sade tränaren Stefan Nilsson.

I premiären mot Linköping höll han nollan. Sedan blev det två insläppta mål i strafförlusten mot Skellefteå.

Därefter ett i vardera mötena med Leksand och Växjö.

Totalt: fantastiska 96,84 i räddningsprocent.

– Det har känts helt okej, men finns lite grann att jobba på. Att bli lite mer samlad och så, men huvudsaken är att man räddar puckar och det försöker jag. Sen har jag fått god hjälp av försvarsspelet också, sade Joel Lassinantti efter 3–1-segern i Småland.

En match där han storspelade.

– Det gick bra. Fick studsarna på mig, samtidigt tyckte jag att vi stängde ner Växjö ganska bra.Vi gjorde det svårt för Växjö att komma in framför kassen.

Starkt boxplay

Luleå klarade – mycket tack vare Lassinantti – dessutom att reda ut tre mot fem i första perioden. Laget har för övrigt inte släppt in något mål i boxplay ännu den här ligasäsongen.

– Sedan SHL började har vi haft ett riktigt gediget boxplay. Vi stressar motståndaren och det ska vi jobba oerhört mycket på att det ska fortsätta så också.

Det var till och med så att Luleå gick plus i numerärt underläge. För 1–0 kom efter bara nio sekunders spel i fyra mot fem, åtta minuter in i matchen. Trots att tekningen var i Luleås zon.

Christopher Mastomäki – som var inne på alla Luleås mål i matchen – hann före Eric Martinsson på defensiv blålinje, åkte sig fri och avslutade sedan med att lura hemmamålvakten Joacim Eriksson.

Bra kontringar

Även de andra två bortamålen kom efter att snabba forwards åkt ifrån Växjös backar.

– Vi lyckades med spelvändningarna, sade Lassinantti, som är nöjd med att laget har en sjua i kolumnen över insläppta mål så här långt.

– Tyder på ett bra och gediget försvarsspel. Vi jobbar väldigt hårt och lägger stort fokus på det.

Luleås tränare Stefan Nilsson var väldigt glad efter trepoängaren mot Växjö.

– Vi fajtas verkligen. Men spelmässigt finns en del att önska, sade han.

Före matchen hissade Växjö för första gången upp en tröja i arenan. Det var nummer 38 som Johan Markusson, med nio säsonger i klubben, hade mellan 2005 och 2014.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset