Östersunds målvakt Aly Keita överfölls av en 17-årig åskådare.
Östersunds målvakt Aly Keita överfölls av en 17-årig åskådare.

17-åringen som sprang in på planen och attackerade Östersundsmålvakten Aly Keita gjorde det i "besvikelse" över att ha förlorat pengar på spel.Enligt åklagaren handlade det om storleksordningen 5 000 till 10 000 kronor.

– Vilket spelbolag han har satsat hos har inte framgått. Jag vet heller inte exakt vilket resultat han spelat på, säger vice chefsåklagare Pernilla Törsleff vid åklagarkammaren i Jönköping, till TT.

I förhör har mannen, som är hemmahörande i Södertälje, uppgett att han inte har någon anknytning till vare sig Jönköpings Södra eller Östersund som möttes i den allsvenska matchen i Jönköping. Enligt polisen har 17-åringen förklarat sin närvaro på arenan med att han spelat på ett visst resultat i matchen. När resultatet inte gick hans väg agerade han i besvikelse. Förutom attacken mot Aly Keita hävdade 17-åringen också att han lämnat en väska med farligt föremål på läktaren.

Inga andra misstänkta

– Han hade förlorat pengar och tänkte väl inte särskilt rationellt, Jag har ingen anledning att betvivla de uppgifter han lämnat i förhören, säger mannens försvarare, advokat Uno Karlsson.

I sociala medier har det förekommit uppgifter om att attacken mot målvakten i matchens absoluta slutminuter handlat om medveten matchfixning. Enligt Pernilla Törsleff finns inga uppgifter i förundersökningen som talar för något annat motiv än det som 17-åringen lämnat. Inga andra personer är misstänkta i ärendet.

– Om jag sedan tror på allt som sagts är en annan fråga. Men vi har genomfört en förundersökning om misshandel och falskt larm. Det är där det här motivet kommit fram.

TT: Innebär det att man inte går vidare med att utreda om det ändå handlar om eventuell matchfixning?

– Om det skulle pågå en eventuell förundersökning skulle jag inte kommentera det.

Första fallet i Sverige

Andreas Jerat, presschef vid Svenska Spel, vill heller inte kommentera om han anser 17-åringens uppgifter trovärdiga.

– Vi har aldrig haft något liknande fall i Sverige där en match stoppats i besvikelse över att man spelat på ett resultat. Men åklagaren sitter med alla fakta och jag vill inte spekulera i vad som är rimligt att tro eller inte, säger Andreas Jerat.

Förundersökningen beräknas kunna slutföras inom 2–3 veckor. 17-åringen är fortfarande misstänkt för misshandel och falskt alarm.

En polisanmälan har även gjorts av en anonym person mot två spelare i Östersund angående misshandel, alternativt försök till misshandel, av 17-åringen. Den delen av förundersökningen har dock lagts ned.

Svenska fotbollförbundets riksombud har yrkat att matchen ska sluta 1–1, vilket var resultatet när matchen bröts. Beslut från disciplinnämnden kommer under torsdagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset