En taxiförare vägrar ta emot en gammal 500-sedel i Delhi i tisdags.
En taxiförare vägrar ta emot en gammal 500-sedel i Delhi i tisdags.

När hela världen var upptagen med USA-valet släppte Indiens premiärminister sin "bomb": Om tre timmar blir 85 procent av alla pengar ogiltiga.Greppet var i största hemlighet precist planerat, men frågan är hur snabbt nya sedlar når ut.

Under flera månaders förberedelser var hemlighetsmakeriet nästan totalt. Bokstavligen en handfull av Indiens 1,25 miljarder invånare kände till planen; finansministern, centralbankschefen och några få tjänstemän.

Genom att tvinga indierna att växla in alla sedlar av höga valörer skulle man i ett slag slå ut svarta pengar, falska sedlar och upprorsgruppers ekonomi över hela det stora landet.

I tisdags var det dags. The Times of India rapporterar att regeringen stängdes in i ett rum för att informeras. Ministrarna släpptes sedan inte ut förrän premiärminister Narendra Modi hållit sitt tal till nationen.

Värdelösa lappar

– Bröder och systrar, sade han.

– För att bryta korruptionens och de svarta pengarnas grepp har vi beslutat att 500- och 1 000-rupiesedlarna inte längre är lagliga betalningsmedel från midnatt i kväll, den 8 november 2016.

– De 500- och 1 000 rupiesedlar som anti-indiska och anti-sociala krafter har samlat på sig blir värdelösa papperslappar.

Det omedelbara resultatet blev dock kaos – bankerna stängde sina bankomater, affärer och taxiförare vägrade acceptera de höga valörerna samtidigt som lägre valörer blev omöjliga att få tag på.

Under onsdagen var 100-rupiern, motsvarande 13:50 kronor, den största pengen som var tillgänglig för handel i den indiska ekonomin.

Från och med torsdagen ska en helt ny sedel, 2 000 rupier, finnas tillgänglig.

Stängda banker

Men frågan är hur lätt den blir att komma över. Långa köer och brist på besked rapporteras på många håll.

– Vi förstår inte vad de håller på med, varför har de inte öppnat? säger en anonym kund utanför ett bankkontor till nyhetskanalen ABP i Modinagar i delstaten Uttar Pradesh.

– Nu har vi väntat i över två timmar bara för att växla in våra sedlar.

Även i huvudstadsområdet Delhi råder pengabrist.

– Den stora oron är hur man får tag på nödvändiga dagligvaror de närmaste dagarna. Många har varken småvalörer eller de nya sedlarna, säger tidningsförsäljaren R P Singh till nyhetsbyrån AFP.

Manish Swarup
En numera ogiltig indisk 1 000-lapp.
Manish Swarup
Narendra Modi. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset