Måndagar är särskild dåliga dagar för svenska hjärtan. Arkivbild.
Måndagar är särskild dåliga dagar för svenska hjärtan. Arkivbild.

Om det är någon veckodag som sliter på svenska hjärtan så är det måndagar. Men även julhelgen innebär en högre risk för att drabbas av hjärtinfarkt.

Att stress kan leda till hjärtinfarkt är välkänt, likaså att stressen är högre vissa perioder på året. Nu har en svensk forskargrupp bearbetat data för över 150 000 hjärtinfarkter i Sverige och kunnat slå fast att risken för hjärtinfarkt en måndag är elva procent högre än normalt. Under julhelgen är risken för hjärtinfarkt sju procent högre.

– En intressant aspekt var att uteslutande pensionärer hade ökad risk för infarkt under julhelgerna. Kanske kan den yrkesverksamma delen av befolkningen se mer avkopplande på denna ledighet. Och sett till måndagar var det främst unga ännu förvärvsarbetande som hade en överrisk för hjärtinfarkt då, nämligen hela 20 procent, säger John Wallert, psykolog och forskare vid Uppsala universitet, till Dagens Medicin.

Ett annat intressant resultat var att juli är en bra månad för svenska hjärtan, såtillvida att risken för hjärtinfarkt sjunker med åtta procent.

– Att färre insjuknar just under juli har tidigare inte visats i andra länder. Kanske är just sommarsemestern kopplat till en skyddseffekt just hos svenskar, säger John Wallert.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset