Shamiat.
Shamiat.

Vart ska man gå ut och äta i Malmö på dagen då de flesta kockar har ledigt? Måndagar är ofta en stängd dag i krogmalmö – men här är tre riktigt bra bud i olika prisklasser för måndagsmiddagen – och fyra extra tips.

Bouchon – Himmelriket för frankofiler

Längtar du efter fransk-lyonnesisk mat är restaurang Bouchon stället för dig. Väl innanför dörren möts du av förstklassig personlig service, rödvitrutiga dukar och jugendlampor. Här kan du beställa klassikern pressad anka (måste dock bokas sjuttiotvå timmar i förväg). Andra höjdpunkter är alla former av hemmagjorda korvar eller inälvsmat tillagade enligt konstens alla (franska) regler. Istället för smör brer du fet härligt krämig kycklinglevermousse på det saftiga surdegsbrödet. Vinlistan är lika frankofil som maten och täcker in både naturliga, ekologiska och konventionella viner. Bouchon är utan tvivel Malmös bästa franska restaurang.

Andréelundsvägen 5

LÄS MER: ”Här är Malmös bästa krogar”

Shamiat – Syrisk soul food

Shamiat har numera flyttat in i större lokaler på Södra Förstadsgatan, men självklart finns den porlande fontänen även här och det serveras lika smarrig syrisk soul food som tidigare. Det bästa sättet att äta här är i ett sällskap där ni kan delas om många rätter. Pitabröden serveras rykande varma och fatteh med yoghurt, rostat bröd och kikärtor toppat med finstrimlad mandel och skirat smör är en stående favorit. Missa för allt i världen inte de fyllda och inlagda auberginerna – makdous eller att skopa upp stora klickar av den kryddiga valnötsröran mohammara på bröd.

Södra Förstadsgatan 78B

Västergatan – Lyxigt, hållbart och härligt

Västergatan kan visserligen rekommenderas oavsett vilken veckodag du ska ut och äta, men att den också håller öppet på måndagar är ett extra plus. Maten är spektakulärt bra och kan mäta sig med de bästa i stan – men upplägget är så skrytbefriat och elegant att man nästan inte märker hur mycket jobb som ligger bakom varje till synes enkel servering. De sex rätterna för 500 kr i menyn ”kvällsmat” är mestadels centrerade kring nogsamt sourcade grönsaker och fisk, och de lägger sig som bomull i magen, ett typexempel på stilen är den rå-het-fräscha rätten sej med chiliolja, kärnmjölk och grape. Desserterna innehåller ofta otippade men harmoniska kombinationer som jordärtskocksglass med tagetes och hallon.

Västergatan 16

LÄS MER: ”Här är Skånes bästa italienska restauranger”

Andra måndagsöppna krogar

Andra måndagsöppna krogar värda ett besök (som vi har skrivit längre om tidigare i år):
Mutantur, Julie, MJs och Årstiderna i Kockska huset.

Linda Dahl & Lena Ilkjaer, Matkaravan Malmö

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset