Många äldre är eller riskerar att bli undernärda.
Många äldre är eller riskerar att bli undernärda.

Sex av tio patienter inom äldrevården är undernärda eller riskerar att bli, enligt kvalitetsregistret Senior Alert. Men att få bukt med problemet tar tid, enligt Sveriges kommuner och landsting.

Sedan januari 2015 kräver Socialstyrelsen att kommuner och landsting i landet har rutiner för att motverka undernäring bland äldre. Trots detta saknas fortfarande rutiner hos var tredje kommunal hemtjänstutövare, rapporterar SR.

Var tredje kommun saknar kostvetare

Malin Skinnars Josefsson är kostvetare vid Uppsala Universitet och i hennes senaste avhandling visas det att var tredje kommun saknar kostvetare och endast var femte har en dietist som arbetar mot äldreomsorgen.

– Jag är förvånad över att vi inte gör mer åt saken, säger Malin Skinnars Josefsson till SR.

LÄS MER: Barnbarnsbluffarna lurar äldre på pengar – ”riktigt fult”

Viktigt med rutiner

Att ha fasta rutiner när det gäller näring är viktigt, då näringsbrist inte bara riskerar att man dör i förtid utan ökar även risken för fall och olyckor.

– Rutiner är A och O. Dels för att det gäller att ”mota Olle i grind”, så att det inte går för långt. Det är mycket svårare att vända utvecklingen, om man väl är undernärd, säger Malin Skinnars Josefsson till SR.

LÄS MER: Självmord vanligt bland äldre – men hälften av landstingen saknar rätt vård

Tar tid att ändra arbetssätt

Greger Bengtsson, samordnare för Vård och Omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), menar att det tar tid att förändra ett arbetssätt.

– Man kan ju införa en rutin på papper, och det skulle i princip alla grupper och alla kommuner kunna klara ganska enkelt. Men ska man göra det och ska det bli verklig skillnad, så ska det också förändra arbetssätt, och det tar ofta flera år, säger Greger Bengtsson till SR.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om äldreomsorg