Över 10 000 som sökt asyl i Sverige har i år självmant lämnat landet. Arkivbild.
Över 10 000 som sökt asyl i Sverige har i år självmant lämnat landet. Arkivbild.

Rekordmånga som sökt asyl i Sverige har i år självmant lämnat landet. Över 10 000 har registrerats som utresta.

Samtidigt som antalet som söker asyl i Sverige har minskat kraftigt i år jämfört med förra året, växer antalet som väljer att lämna landet. Enligt Migrationsverkets statistik har 10 665 personer självmant rest från Sverige under perioden januari till augusti, rapporterar Sydsvenskan.

I siffrorna ingår både personer som återtagit sina asylansökningar och de som fått avslag på asylansökan.

De som reser hem frivilligt kan få flygbiljetten betald och 30 000 kronor per vuxen i återetableringsstöd, dock högt 75 000 kronor per familj.

För att fler ska lämna Sverige infördes den 1 juni en ny lag som innebär att asylsökande som fått avslag på sina ansökningar förlorar rätt till bostad och dagersättning. Av de 2 500 personer som har fått sitt bidrag indraget har ett hundratal lämnat Sverige, rapporterar Sveriges Radio P4.

– Vi anade att inte så många i den här gruppen skulle resa själva. Det här är människor som varit i Sverige länge. Ofta har deras hemländer vägrat att ta emot dem om de avvisas med tvång, men vi har gjort bedömningen att de skulle kunna återvända frivilligt, säger Sverker Spaak, ansvarig för Migrationsverkets återvändandeprocess, till Sydsvenskan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset