Räddningstjänsten släcker en brinnande bil på Hårds väg i Malmö vid 23-tiden på söndagskvällen. Arkivbild.
Räddningstjänsten släcker en brinnande bil på Hårds väg i Malmö vid 23-tiden på söndagskvällen. Arkivbild.

Ytterligare minst tio bilar har satts i brand i Malmö i kväll. Under lördagsnatten brann 15 bilar i vad polisen misstänker vara en reaktion på tidigare gripanden.Även Uppsala har härjats av bilbränder.

Kvällens bränder i Malmö har anlagts i bland annat östra och västra Sorgenfri, Lindängen och i Rosengård. Vittnen har sett unga män springa från några av bilarna.

– De värsta kvällarna vad gäller bilbränder har varit under sommaren. Och den här kvällen är nog en av de värre antalsmässigt, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i Malmö.

Räddningspersonal från alla brandstationer i Malmö liksom personal från Burlöv och Lund har deltagit i släckningsarbetet.

– Vi jobbar för fullt ute runt hela stan just nu, säger Mattias Sköld, inre befäl på Räddningstjänsten Syd, till TT.

Bränder i Uppsala

I Uppsala har polisen larmats om minst två bilbränder vid 22-tiden. Båda i Gottsunda, och flera bilar har skadats.

– Räddningstjänsten har sett maskerade personer som har rört sig i området, säger Torsten Hemlin, presstalesperson vid polisen.

Ingen har gripits för bränderna.

Natten till söndagen avlöste bränderna varandra i Malmö. Den första startade i området Seved. Även i Rosengård brann bilar. Totalt inträffade cirka 15 personbilsbränder i de båda områdena, enligt räddningstjänsten.

Samma natt fick ett flerfamiljshus evakueras i Sofielund sedan gastuber upptäckts i en skåpbil som hade satts i brand. I samband med detta greps en man som nu har släppts i brist på bevis.

Reaktion på gripanden

Polisen utesluter inte att samma gärningspersoner kan ligga bakom bränderna.

Polisen misstänker att bränderna på lördagsnatten kan vara en reaktion på frihetsberövanden som tidigare gjorts i samband med skjutningar och sprängningar i Malmö.

– Bland annat ett frihetsberövande som gjordes i fredags, säger Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef i Malmö söder, till TT på söndagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset