Drygt 350 personer har åtalats för att ha hållit i mobilen under körning.
Drygt 350 personer har åtalats för att ha hållit i mobilen under körning.

Lagen som är drygt tre månader gammal har redan gett effekt. Drygt 350 personer har åtalats för att ha hållit i mobilen under körning.

Den 1 februari började lagen om mobilförbud gälla. Regeln förbjuder att man håller i mobilen eller annan kommunikationsutrustning när man kör, i syfte att skydda en själv och andra.

Och enligt statistisk från Åklagarmyndigheten så har över 350 personer åtalats sedan lagen trädde i kraft, rapporterar Ekot.

LÄS MER: Snart blir det förbjudet att hålla i mobilen när du kör – så här ser lagen ut

– Jag trycker att det känns som att det är väldigt många som har åtalats. Man kan ställa det i proportion till andra brott. Under samma tid så har vi åtalat knappt 40 personer för att inte använda bilbälte. Samtidigt är det många som bryter mot lagen, säger kammaråklagare Johan Bülow till Ekot.

Men att mobilanvändande leder till åtal, är något som sannolikt kommer att förändras. I dag avgörs brotten i tingsrätten, men kammaråklagare Johan Bülow arbetar med att undersöka om polisen ska få rätten att istället skriva böter på plats.

LÄS MER: Höll mobilen i handen – nu åtalas två bilister med nya lagen

I majoriteten av de ärenden som tagits till tingsrätten, har domen blivit en böter på 1 500 kronor. Än finns det dock oklarheter. Till exempel är en fråga om förare får använda mobilen när den står stilla i en bilkö, vilket domstolarna inte tagit ställning till ännu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset