Gärningsmannen öppnade eld mot biobesökarna.
Gärningsmannen öppnade eld mot biobesökarna.

En tungt beväpnad man steg in i biosalongen och öppnade eld mot besökarna.

9News.com

Det är ännu oklart exakt hur många som skadats.

9News.com

Det var runt midnatt, lokal tid, som attacken inträffade.

Ed Andrieski/AP/SCANPIX

Här skedde attacken.

Ed Andrieski/AP/SCANPIX

Gärningsmannen har ännu inte uppgivit något motiv till attacken.

Minst tolv personer har skjutits ihjäl under en biopremiär för filmen "The Dark Knight Rises" i USA. Biovisningen hölls i köpcentrumet Aurora Mall i en förort till Denver. Tio personer dog direkt på plats, andra avled på sjukhus av sina skador. Det yngsta dödsoffret är en sexårig flicka.

Det var runt midnatt, lokal tid, som den maskerade mannen – helt klädd i svart – klev in i biosalongen och öppnade eld mot besökarna. Filmen hade då bara varit igång i 15 minuter.

– Folk trodde först att det var en del av filmen. De hörde vad de trodde var smällare och skarpa smällar, men plötsligt såg de kulor komma farande, berättar Brenda Stuart från radiostationen 850 KOA till nyhetssajten Sky.com och fortsätter:

– Poliserna kör de skadade till sjukhuset i sina egna bilar utan att vänta på ambulanserna.

Gärningsmannen använde sig även av tårgasbomber. Enligt vittnen bar han en gasmask och en skottsäker väst. Polis uppger att han var beväpnad med tre olika skjutvapen.

Mannen greps på plats och indikerade då att det kunde finnas sprängämnen inne i gallerian och på parkeringen. Han berättade också att det fanns sprängämnen i hans lägenhet, bara några minuter därifrån. Efter att byggnaden blivit utrymd kunde polis bekräfta att man hittat explosiva ämnen i bostaden. Man tror också att det kan finnas sprängmedel i mannens bil, en vit Hyundai. Den undersöks nu av polisens bombgrupp.

Förövaren har identifierats av polis och uppges vara 24 år gammal. Det är ännu oklart vad han hade för motiv till attacken.

– Brottsplatsen är inte färdigundersökt och vi har väldigt lite information som vi kan släppa just nu, säger polisen presstalesperson Cassidee Carlson, enligt CBS Denver.

Hayden Miller befann sig i en angränsande biograf i gallerian när han hörde kraftig skottlossning.

– Det var overkligt. Ingen kunde tro sina ögon, säger han till 9NEWS och fortsätter:

– Jag är i chocktillstånd. Jag har inte kunnat ta in det här än. Det är helt sjukt att det här kan hända. Det är läskigt.

Tidigare rapporter antydde att det rörde sig om flera gärningsmän, men hittills har polis inte kunnat hitta några bevis som tyder på detta.

Personer inne i köpcentrumet som inte skadades i attacken har nu förts till en skola i närheten, där de har blivit erbjudna stödsamtal.

Enligt Sky News överväger FBI nu att höja den nationella säkerhetsnivån i USA.

USA:s president, Barack Obama, säger nu i ett uttalande att han är chockad och bedrövad över det inträffade.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset