Minst 50 personer har dödats under oroligheter som bröt ut under en regeringskritisk protest i Kongo-Kinshasa.
Minst 50 personer har dödats under oroligheter som bröt ut under en regeringskritisk protest i Kongo-Kinshasa.

Över 50 personer har dödats under oroligheter i som bröt ut under en regeringskritisk protest i Kongo-Kinshasa, uppger representanter för landets opposition. Regeringskällor anger ett lägre dödstal.

Tusentals människor samlades på måndagen i stadsdelen Limete i huvudstaden Kinshasa för att protestera mot vad de hävdar är presidenten Joseph Kabilas försök att klamra sig fast vid makten genom att senarelägga valen. Demonstranterna kräver att han avgår i december när hans mandatperiod är slut.

BBC News rapporterar att de protesterande tände eld på bilar och byggde upp barrikader på en av Kinshasas huvudgator. Minst tio personer har gripits under demonstrationerna som urartade i våld.

Enligt inrikesminister Évariste Boshab dödades minst tre poliser och fjorton civilpersoner, men sent på måndagskvällen kom uppgifter från oppositionen om att mer än 50 människor fått sätta livet till.

AFP citerar en katolsk nunna som säger att en polis "brändes levande", en uppgift som inrikesministern bekräftar.

Joseph Kabila har styrt Kongo-Kinshasa sedan 2001. Konstitutionen förbjuder honom från att kandidera än en gång, men han har inte visat några tecken på att vilja lämna ifrån sig makten.

Ett val var inplanerat till november i år, men i augusti meddelade valkommissionen att det inte kommer att finnas något fullständigt register över röstberättigande förrän i juli nästa år. På måndagen krävde demonstranterna även att kommissionen ger besked om exakt när presidentvalet ska hållas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset