Explosionen inträffade i Kabul i Afghanistan.
Explosionen inträffade i Kabul i Afghanistan.

Minst 20 människor dödades och 160 skadades i samband med en explosion vid en demonstration i Kabul, enligt det afghanska hälsoministeriet. Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet.

Dådet inträffade under talibanernas årliga sommaroffensiv. Talibanerna har förnekat inblandning, medan Islamiska staten har tagit på sig dådet, rapporterar Reuters som hänvisar till terrorgruppens semiofficiella nyhetsbyrå Amaq.

– Åtminstone 20 människor har dödats och ytterligare 160 har skadats, men detta är preliminära uppgifter från våra sjukhus som kan komma att ändras, sade hälsoministeriets talesperson Mohammad Ismail Kawoosi till AFP.

Enligt vittnen låg skadade människor på marken medan ambulanser försökte ta sig fram genom avspärrningarna.

– Jag befann mig bland demonstranterna när en kraftig smäll hördes. Många människor har dödats eller skadats, jag är djupt chockad, sade demonstrationsarrangören Jawad Naji till AFP.

Demonstranterna, tusentals shiitiska hazarer, hade samlats för att kräva att en planerad kraftledning ska dras genom deras provins Bamiyan, en av de mest eftersatta delarna av Afghanistan. Enligt de ursprungliga planerna skulle kraftledningen dras genom området, men den afghanska regeringen ändrade dragningen för att snabba på projektet och spara pengar.

Hazarerna utgör Afghanistans tredje största folkgrupp och har utsatts för förföljelse under decennier.

Rahmat Gul/AP/TT
En av de skadade först bort sedan en explosion inträffat under en demonstration i Kabul.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset