Ryggbesvär är i dag en av de vanligaste orsakerna till att vi sjukskriver oss.
Ryggbesvär är i dag en av de vanligaste orsakerna till att vi sjukskriver oss.

Människor världen över får fel vård när de lider av ryggbesvär, visar en ny internationell granskning.

Forskarna har tittat på hur man behandlar patienter och hur väl det står sig mot det vetenskapliga underlaget som finns. Slutsatsen i granskningen var att majoriteten av ryggbesvären inte var kopplade till någon sjukdom och att de får fel vård. Många ombeds att vila, när de i själva verket behöver träning och att tidigt återgå till arbetet och vardagen.

– Ofta är det så att stabiliteten i ryggen behöver förbättras med träning och majoriteten av de som får ont i ryggen blir helt bra med hjälp av träning och olika strategier för att hantera smärtan, säger Birgitta Öberg, professor i fysioterapi vid Linköpings universitet och en av författarna till artikelserien, till SVT.

LÄS MER: Så gör du för att slippa få ont i ryggen

Ryggbesvär kan drabba vem som helst, men forskare har sett en ökning av ryggont i medel- och höginkomstländer. Ryggbesvär är i dag en av de vanligaste orsakerna till att vi sjukskriver oss, rapporterar SVT. 

– Det finns vetenskapliga belägg för att operation eller läkemedel inte ska vara de första alternativen vid ländryggssmärta. Men det efterlevs inte alltid enligt våra analyser, säger Birgitta Öberg till SVT.

LÄS MER: Experterna tipsar: Det här ska du göra du när du får ont i ryggen

Forskarna vill även understryka att det är viktigt att pröva alternativa behandlingsmetoder, istället för att erbjuda en operation eller starka läkemedel som kan vara beroendeframkallande.

– Det finns en grupp patienter som har akuta och allvarliga symptom som tyder på en sjukdom eller skada, och de ska ju opereras. Men sen finns det de som har mer långdragna besvär som också erbjuds kirurgi när träning eller andra behandlingsmetoder egentligen kan vara det bästa alternativet, säger Birgitta Öberg till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset