Först att avgå. Karolinska institutets tidigare rektor Anders Hamsten. Arkivbild.
Först att avgå. Karolinska institutets tidigare rektor Anders Hamsten. Arkivbild.

Skandalen kring "stjärnkirurgen" Paolo Macchiarini och hans verksamhet på Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet har fått många att avgå från sina poster.

Först ut var dåvarande rektorn för Karolinska institutet, Anders Hamsten, som avgick från posten i februari. Några dagar senare avgick även rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke och dekanen för forskning, Hans-Gustaf Ljunggren.

Alla tre hade tidigare friat Paolo Macchiarini från misstankarna om forskningsfusk – trots att den oberoende granskaren Bengt Gerdin kommit fram till att det förekommit oredlighet i forskning (fusk).

I samma veva tvingades även Urban Lendahl, sekreterare i KI:s Nobelkommitté, avgå.

Först en månad senare, i mars 2016, fick även Paolo Macchiarini sparken. Men inte på grund av de kontroversiella luftstrupsoperationerna utan för att ha lämnat felaktiga uppgifter i sitt CV, inte redovisat sina bisysslor och för att ha skadat KI:s rykte.

I onsdags presenterade Kjell Asplund sin utredning av Karolinska universitetssjukhusets roll i affären, varpå sjukhusdirektören omedelbart kom överens med två klinikchefer att ta "time out". De båda klinikcheferna hade i perioder varit Paolo Macchiarinis närmaste chefer på sjukhuset.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset