”Många har en dröm om att bli entreprenörer” Charlotte Adamsson, 27, driver företaget Shirtfriend. I grunden är Charlotte ekonom och hade för ett år sedan ingen textilkunskap. Den har hon skaffat sig genom att vara ute i verkligheten och prata med folk.
”Många har en dröm om att bli entreprenörer” Charlotte Adamsson, 27, driver företaget Shirtfriend. I grunden är Charlotte ekonom och hade för ett år sedan ingen textilkunskap. Den har hon skaffat sig genom att vara ute i verkligheten och prata med folk.

Allt fler unga startar eget företag.

Allt fler unga i Västra Götaland startar eget företag. Under årets första halva startades drygt sju procent fler enskilda firmor än i fjol.

Under årets första halva registrerades 3 765 firmor av personer i åldersgruppen 18–25 år. Av dessa var 617 i Västra Götaland, vilket är 14:e flest i Sverige.

De unga nyföretagarna står för 41 procent av de nya enskilda firmorna i Västra Götaland hittills i år.

Det är framförallt den artistiska ådran hos unga som ligger till grund för företagandet, detta följt av hårvård och skönhetsvård.

Detta enligt en undersökning som företaget Visma gjort. De tror att det finns många anledningar till att många lockas till egenföretagare. Bland annat den framgångsrika satsningen på Ung företagsamhet på Gymnasieskolorna.

– Det engagerar 20 000 elever varje år och det smittar av sig, säger Lars Fredell, pressansvarig på Visma.

John Cederquist, regionchef i Göteborg på Ung företagsamhet, berättar att fjärdedel av de som startar ett UF-företag fortsätter med sitt företag efter studenten.

– Vi tror att många har en dröm om att bli entreprenörer.

Lars Fredell ser även att den höga ungdomsarbetslösheten gör att många startar eget.

– De tar den här chansen och det är ingen dålig utväg. Skulle det gå åt pipsvängen har de tid att byta bana. Och de har alltid med sig en gedigen erfarenhet oavsett hur det går.

Charlotte vågade ta steget

Efter att under flera år ha drömt om att starta ett eget företag tog Charlotte Adamsson från Göteborg i fjol det första riktiga steget.

– Det var jättenervöst, säger Charlotte och berättar att det tidigare alltid varit något som stått i vägen, som ett trevligt arbete.

Hennes företag Shirtfriend tillverkar t-shirts i bambutextil som män ska ha under skjortan för att undvika svett- och deofläckar.

– Min sambo har förstört många vita skjortor på grund av detta.

Vid sidan av sitt företag har Charlotte ett deltidsjobb.

– Det rekommenderar jag om man vill kunna sova bättre.

Hon räknar med att kunna klara sig utan det inom ett eller två år. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset