Kinesiska militären placerar systematiskt ut studenter på olika högskolor och universitet, enligt ny rapport.
Kinesiska militären placerar systematiskt ut studenter på olika högskolor och universitet, enligt ny rapport.

Rekordmånga kinesiska studenter studerar i Stockholm. Samtidigt kommer en rapport om att kinesiska militären systematiskt placerar ut personer på svenska högskolor. KTH i Stockholm har nu regelbunden kontakt med Säpo.

Kinesiska studenter är den största gruppen bland de internationella studenterna, enligt en ny rapport från Stockholms akademiska forum, rapporter SVT.

På ett år har antalet studenter från just Kina ökat med 18 procent i Stockholm, där majoriteten går på KTH.

LÄS MER: Allt du behöver veta om turistkrisen med Kina

Systematiskt utplacerade av Kina

Nu rapporterar SVT att KTH har regelbunden kontakt med Säpo, då den kinesiska militären systematiskt placerar studenter på olika tekniska universitet och högskolor.

Enligt en rapport från Australian Strategic Policy Institute finns Sverige med bland på listan bland utsatta länder.

– Vi är ju inte naiva, vi är medvetna om vad man ser i omvärlden och vi förstår också att kinesiska medborgare har krav på sig, säger Sigbritt Karlsson, rektor på KTH, till SVT.

Hon betonar att KTH inte särbehandlar några studentgrupper, men att man följer rapporteringen och att skolan regelbundet har avstämningar med Säpo i olika frågor, bland annat den här frågan, skriver sajten.

LÄS MER: Carl Pei tar 16 studenter till Kina – vill se nästa H&M växa fram

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset