Ett amerikanskt stridsflygplan lyfter från hangarfartyget USS Theodor Roosevelt, varifrån planen angriper mål i både Syrien och Irak. Arkivbild.
Ett amerikanskt stridsflygplan lyfter från hangarfartyget USS Theodor Roosevelt, varifrån planen angriper mål i både Syrien och Irak. Arkivbild.

En rad misstag i framtagandet av underrättelser, att inte lyssna på motstridiga underrättelser – och att inte svara när ryska militären hörde av sig för att varna.USA:s försvarshögkvarter Pentagon har utrett ett flygangrepp som var tänkt att slå mot terrorgruppen IS – men som dödade syriska regimsoldater.

Den 17 september attackerade australiska, danska, brittiska och amerikanska stridsflygplan vad de trodde var IS-positioner nära Deir az-Zor i östra Syrien, men som egentligen var regimens. Uppgifterna om dödstalen varierar. Mellan 15 och 90 regimsoldater ska ha dödats i angreppet.

Enligt brigadgeneral Richard Coe, som lett utredningen, identifierades motsidan som IS delvis för att regimsoldaterna inte bar vanliga uniformer. När sedan en analytiker som sett en stridsvagn bland motståndarna larmat om att det omöjligen kan vara IS ignorerades detta.

De ryska styrkornas tidiga varningar omöjliggjordes av att dessa fått fel koordinater för var flygplanen skulle vara. När anfallet inleddes hörde ryssarna snabbt av sig för att larma om att det var regimstyrkor. Men kontakten på USA-koalitionens sida svarade inte på 27 minuter. Under tiden utfördes 15 enskilda flygangrepp mot regimstyrkorna.

Flygplanen avlossade 34 precisionsstyrda robotar och 380 granater från automatkanoner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset