Senast som influensatyp B av sorten Yamagata dominerade spridningen var 2007/2008, förklarar AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Senast som influensatyp B av sorten Yamagata dominerade spridningen var 2007/2008, förklarar AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Den influensatyp som dominerar årets säsong brukar ge lindrigare besvär än andra influensatyper. Trots det verkar årets topp bli av det kraftigare slaget och över 150 har haft så svåra symptom att de behövt intensivvård.

Influensan närmar sig toppen och antalet rapporterade fall har visat på en hög nivå under de senaste två veckorna, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det är influensa B av sorten Yamagata som dominerar spridningen – vilket brukar innebära lindrigare symptom i jämförelse med andra influensatyper.

Trots det verkar årets topp bli av det kraftigare slaget.

Under vecka sex rapporterade 1 713 fall av bekräftad influensa, motsvarande siffra samma vecka förra året låg på 849 fall – och hittills har 156 patienter haft så svåra symptom att de behövt intensivvård.

LÄS MER: Symptomen som skiljer influensa från förkylning

– Tyvärr är det alltid några som blir svårt sjuka och vissa dör till och med. Men det är inte ovanligt många som intensivvårdas, utan det är rätt så normalt antal, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Men det som är ovanligt är att det är så väldigt mycket influensa B – och att det samtidigt ger en sådan här väldigt hög topp.

Senast som influensatyp B av sorten Yamagata dominerade spridningen var 2010/2011, förklarar AnnaSara Carnahan – och förmodligen beror det faktum att så många insjuknat på att det var ett tag sedan vi kom i kontakt med denna influensatyp.

LÄS MER: Influensa på väg – så kan du skydda dig

Under tiden har den här sorten dessutom också förändrats något.

– Det gör att många är mer mottagliga eftersom kroppens immunförsvar inte känner igen det förändrade viruset så väl, säger AnnaSara Carnahan.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset