Hillary Clinton svarar på frågor från pressen på sitt kampanjflygplan.
Hillary Clinton svarar på frågor från pressen på sitt kampanjflygplan.

Vikande stöd från minoriteter och det faktum att många väljare har en negativ bild av henne hör till de stora utmaningarna för Demokraternas Hillary Clinton, nu när valrörelsen i USA går in i sitt mest intensiva skede. Samtidigt knappar Republikanernas Donald Trump in i opinionsmätningarna.

I USA brukar det heta att den "riktiga" valrörelsen startar efter Labor Day. Både Clinton och Trump tillbringade helgdagen i måndags i vågmästardelstaten Ohio och båda bjöd ombord journalister på sina kampanjplan. Men Trumpkampanjen, som tillsammans med vissa medier högljutt kritiserat Clinton för att inte ha gett en regelrätt presskonferens sedan i december i fjol, var inte sen att ironisera över hennes småprat med journalister.

"Hon måste vara allergisk mot medier. Till slut tillbringade hon en minut med dem", twittrade kampanjchef Kellyanne Conway.

Fallande stöd

Antydningarna om att Hillary Clinton "flyger under radarn" kan läggas till anklagelser om oegentliga kopplingar mellan Clintonstiftelsen och det utrikesdepartement hon tidigare var chef för, samt kritik av användandet av en privat e-postserver under hennes tid som landets chefsdiplomat. Lägg därtill fallande opinionsstöd – nyhetskanalen CNN publicerade på tisdagen en nationell opinionsmätning i vilken Donald Trump gått om Clinton.

– Trump har varit synlig, han har kampanjat dagligen de senaste veckorna vilket hjälper honom, konstaterar Elizabeth Walentin, svenskamerikansk statsvetare och pr-konsult som tidigare jobbat för Demokraterna.

– Hillary Clinton säger själv att hon är mer av en "policyperson", att hon inte är så bra på att inspirera på de stora arenorna. Hennes stora utmaning nu blir att väcka känslor och att faktiskt få väljare att gå och rösta.

"Rasist och lögnare"

Det är särskilt tydligt bland svarta och spansktalande så kallade hispanics, som brukar vara förhållandevis säkra väljargrupper för Demokraterna. I vågmästardelstater som Florida, Ohio och Pennsylvania har Clinton nu ett stöd på 70 procent bland svarta under 35 år, att jämföra med Barack Obama som 2012 tog hem 92 procent av de rösterna, enligt tidningen The New York Times.

– Han (Trump) är rasist och hon (Clinton) är en lögnare, så vad spelar det för roll om jag väljer båda eller ingen, frågar sig en ung, svart kvinna från Ohio i en väljarundersökning enligt tidningen.

Andrew Harnik/AP/TT
Den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton på väg ombord på sitt nya kampanjplan. På planet finns hennes slogan "Starkare tillsammans".
Evan Vucci/AP/TT
Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump möter väljare i Canfield i Ohio.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset