Månadsavgiften kan komma att höjas rejält för många bostadsrättsinnehavare. Detta sedan statliga Bokföringsnämnden (BFN) har tittat på frågan om så kallade progressiva avskrivningar. Boende i nyligen ombildade föreningar och föreningar i nybyggda fastigheter berörs mest.

TT
BFN stängde på måndagen dörren helt för progressiva avskrivningar, något som oroar företrädare för bostadsrättsföreningar och deras paraplyorganisationer samt företag som bygger nya borätter.
 
– Vi tycker att det är ett olyckligt beslut. Det här riskerar att driva upp månadsavgiften framför allt i nyproducerade föreningar, säger Anders Lago, ordförande på HSB Riksförbund.
 
Hur mycket pengar det handlar om går inte att säga utan att gå in i varje enskild bostadsrättsförenings årsredovisning, men Lago är säker på att det kan slå mycket olika beroende på när en förening bildades. Boende i nybildade föreningar riskerar en betydligt större höjning än boende i föreningar som bildades för 10–15 år sedan.
 
– Det kan vara stor skillnad.
 
Om bostadsrättsföreningar i stället måste använda sig av så kallad linjär avskrivning kan en innehavare av en bostad på 100 kvadratmeter i bostadsrättsföreningen Staren 1 i Vällingby utanför Stockholm räkna med en höjning på minst 500 kronor i månaden.
– Det skulle bli dryga 500 kronor i månaden, säger Anders Sätterberg, ordförande i föreningen där bostäderna ombildades till bostadsrätter 2008.
 
– Många av dem som bor här är barnfamiljer och de har inte de marginalerna, men jag kan tänka mig att det kan bli ännu större höjningar i till exempel Hammarby sjöstad.
 
Många av landets omkring 24 000 bostadsrättsföreningar tillämpar progressiv avskrivning, där avskrivningarna blir större med åren, men BFN har kommit fram till att det inte är förenligt med lagen.
 
– Vi tolkar det som att BFN i praktiken förbjuder progressiv avskrivning, säger Lago och lägger till att uttalandet kan innebära att bostadsrätter i föreningar som måste höja avgifterna mycket riskerar att bli mindre attraktiva.
 
– Månadsavgifterna kommer att stiga och det är klart att det håller tillbaka kvadratmeterpriset, det är jag helt övertygad om.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset