Räddningstjänsten släcker en bil som satts i brand i Rosengård i Malmö. Arkivbild.
Räddningstjänsten släcker en bil som satts i brand i Rosengård i Malmö. Arkivbild.

Många som bor i områden som drabbats av bilbränder den senaste tiden saknar försäkringar som täcker skadorna på bilarna. Men bränderna driver inte upp försäkringspremierna i de utsatta områdena, enligt försäkringsbolagen.

I Sverige är det lag på att ha trafikförsäkring. Men för att få ut pengar för en bilbrand krävs att bilägaren har ytterligare minst en så kallad halvförsäkring.

Siffror som TT har beställt visar att i några av de områden som drabbats av bilbränder är det en större andel som endast har trafikförsäkring – och därmed inte får ut pengar om deras bilar bränns – än Sverige i stort. Det gäller bostadsområden i Norrköping, Stockholm och Malmö.

Inte dyrare försäkring

Men bilbränderna gör inte att försäkringspremierna blir högre för boende i dessa områden, enligt försäkringsbolagen.

– Brand är en väldigt liten del av bilförsäkringen. Det är inte så att bilförsäkringen kostar mer i städer där det brinner mycket bilar, säger Caroline Uliana, chef för externinformation på If.

Däremot är bilförsäkringen enligt henne dyrare i storstäder.

– Det har inte med bränder att göra. Där det finns mer bilar och människor så händer det mer saker. Man krockar mer och det blir fler inbrott och stölder.

"Lång tid"

Samma bild delas av Bjarne Lindén som är motorskadechef på Folksam. Den som bor i exempelvis Husby i Stockholm får inte högre premie än Danderydsbon på grund av bilbränder.

– Nej. Det här ska ske under en väldigt lång tid och i så fall eskalera för att det ska ha någon större påverkan på premien, säger han.

Lindén konstaterar att premierna beräknas på mycket längre tidsrymder än de perioder då de senaste bilbränderna ägt rum.

– Det handlar om så förhållandevis små kostnader för oss som försäkringsbolag, så de kommer inte att ge något större utslag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset