Michael Phelps med märken efter koppning.
Michael Phelps med märken efter koppning.

Koppning har fått stor uppmärksamhet i OS.Och det syns bland andra på simstjärnan Michael Phelps.– Det finns nog många som kommer att prova på det, säger fysioterapeutchefen Annica Svensson.

Ni kanske har sett bilderna från Rio där den amerikanske simmaren har stora runda och röda märken på överkroppen.

Det är följden av koppning. En metod som flera andra idrottare också använder sig av i OS.

Annica Svensson, fysioterapeutchef på Capio Artro Clinic på Bosön, behandlar patienter med metoden – och sig själv.

– Även om det inte finns speciellt mycket vetenskapligt runt den tycker jag att det är en behandlingsmetod som funkar på vissa besvär.

Ökad cirkulation

Hon utvecklar:

– Om man har stramhet och framför allt en stram bindväv tycker jag att man kan få en avlastning av bindväven, så det ger en ökad cirkulation och även en smärtlindring. Sen är det frågan om hur långvarig effekt det har, men många av de jag har behandlat med det upplever att det blir bättre efter behandlingen. Och jag tycker det själv, efter de behandlingarna jag har fått.

När det gäller att använda det som deltagare i OS säger Annica Svensson:

– Med tanke på att de ofta har tävlingar så kort in på varandra och behöver få en snabb återhämtning så tror jag att återupphämtningsprocessen även kan påverkas och hjälpa till.

TT: Kommer det bli vanligare med koppning efter det här?

– Ja, det tror jag nog säkert. Det är som kinesiotejpen som blev väldigt stor efter att friidrottare hade haft det under något mästerskap. Och helt plötsligt expanderade ju den marknaden otroligt mycket. Så det tror jag, absolut. Tror att det är många som kommer att testa på det eftersom att man ser att den yttersta eliten använder sig av det.

Ingen evidens

Att den här metoden är speciellt stor bland svenska idrottare tror hon dock inte.

– Jag tror att det är några få som använder sig av det. Finns nog en hel del som har testat det. Men det är väl inget som många använder kontinuerligt och det är ju mycket på grund av att det inte finns någon evidens för resultatet av behandlingen.

Och just det gör att många är skeptiska till en sådan här behandlingsmetod sådant över huvud taget.

– Tror man inte på det som patient så är det inte alltid det funkar heller. Placebon är ju en av de viktigaste aspekterna vid resultatet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset