Fonder där det finns bolag som handlar med vapen anses av många som oetiska.
Fonder där det finns bolag som handlar med vapen anses av många som oetiska.

Mer än en tredjedel av svenska fondsparare har inte koll på om deras pengar finns i etiska eller oetiska fonder, visar en undersökning från Yougov. Inte konstigt, tycker sparekonomen Claes Hemberg. ”Fondbranschen har slarvat i den här frågan”, säger han.

Tycker du att fondsparande är krångligt? Då är du inte ensam.

Av svenska fondsparare vet 39 procent inte om fonderna de sparar i är uttalat etiska eller inte, visar en undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Metro.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, menar att det är branschens fel.

– Man har inte kunnat komma överens om vad som är en etisk fond, bankerna har egna definitioner. Det finns information, men den är snårig. Folk vet inte hur man ska använda den, säger han.

LÄS MER: Handelsbanken utvidgar ”svarta listan”

En tredjedel av svenskarna uppger att de hellre skulle spara i en etisk fond för mindre avkastning än tvärtom. Bara en fjärdedel menar att de hellre skulle välja en oetisk fond som ger mer avkastning.

– Men skogen är väldigt tät, och det gör så att spararna tröttnar. Därför är det många som inte väljer etiska fonder, utan sitter kvar i gamla, dyra, dåliga och oetiska fonder, säger Claes Hemberg.

Claes Hemberg.

Men vad är egentligen en etisk fond – och hur vet du om den är etisk eller inte?

Varje fond har en innehållsförteckning på vilka bolag som handlar i den, där du kan kolla själv.

– Men det beror ju på vad du själv tycker är etiskt. Den gamla definitionen är att det inte ska finnas tobak, krig eller vapen. Nu finns det också hållbarhetsfonder, som snarare handlar om korruption och om bolagen har en miljöpolicy. Även ”gröna fonder” finns, som bara investerar i solceller.

LÄS MER: Guide: Aktier och fonder för nybörjare – så kommer du igång

– Så det är ju etiskt, men jag tycker att det är etiskt att välja bort tobak också. Det beror helt enkelt på hur långt på skalan du vill röra dig.

Vad ska jag satsa på?

– Jag skulle råda att kolla efter de hållbarhetsfonder som dessutom inte innehåller tobak, vapen eller krig. De vill vara långsiktiga och tar ett större engagemang.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 17-20 november 2017. 1524 personer har genomfört undersökningen.

Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.

YouGovs onlinepanel i Sverige bestående av 60 000 förrekryterade kvinnor och män i åldrarna 18+ som vill delta i undersökningar. Panelen är en så kallad accesspanel.

Källa: Yougov

 

Sparar du i fonder på något sätt? Med fonder avses både allmänt sparande och pensionssparande

Sparar du i fonder som är uttalat etiska?

Om fonder du visste var oetiska gav bättre avkastning än fonder som var etiska, vad skulle du då välja?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset