Många allvarliga vårdskador anmäls inte, enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Arkivbild.
Många allvarliga vårdskador anmäls inte, enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Arkivbild.

Lagen kräver att allvarliga vårdskador ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Men i många fall sker det inte, och bland privata vårdgivare finns en systematisk underrapportering, enligt Dagens Nyheter.

Tidningen har jämfört anmälningarna som vårdgivarna själva gjort 2014-2015 med de så kallade klagomålsärenden som under samma period lämnades in av patienter och anhöriga.

Enligt DN kom bara 23 procent av alla lex Maria-anmälningar inom tandvården från privata utförare trots att den privata sektorn svarar för över hälften av alla patientbesök. Som jämförelse handlade hela 80 procent av klagomålsärendena om privattandvården.

Granskningen visar också att 20 procent av lex Maria-anmälnngarna i primärvården gjordes av privata utförare. När patienter och anhöriga anmäler är andelen 34 procent.

Det finns även tecken på att det kan förekomma slarv med anmälningar i länen Örebro, Gävleborg och Halland, enligt Dagens Nyheter.

Analyschefen Anna Hultin på IVO är bekymrad över att allvarliga vårdskador inte anmäls.

– Lex Maria handlar ju om att hitta problem i systemen och därmed ta fram åtgärder för att allvarliga händelser i vården inte ska återupprepas, säger hon till Dagens Nyheter.

I fjol gjorde vården 2 311 lex Maria-anmälningar. Samtidigt lämnade privatpersoner in 6 198 klagomål, enligt tidningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset