Donald Trump kastar en blick mot hustrun Melanias bås när paret röstar i New York.
Donald Trump kastar en blick mot hustrun Melanias bås när paret röstar i New York.

Jakten på de 270 nödvändiga elektorsröster har gått in på upploppet och köerna ringlar sig långa vid vallokalerna.Efter en på så många sätt konstig och smutsig valrörelse är det nu dags för de amerikanska väljarna att sätta ner foten.

På centrala Manhattan i New York är det en lång väntan för väljarna att få avlägga sin röst. Tv-producenten Ann Benjamin, som väntar på sin tur utanför Baruch College och har bott i kvarteret länge, säger att hon aldrig har sett så långa köer till vallokalen – inte ens när Barack Obama valdes till president 2008.

Hon tvekar inte om vem som ska få hennes röst.

– Hillary är en riktig politiker, inte psykopat som motståndaren, säger hon till TT.

Nittonåriga studenten C-J Butler, som köat i en halvtimme, ska rösta för första gången och är inne på samma linje.

– Det känns historiskt. Antingen får vi den första kvinnliga presidenten eller den första reality-tv-presidenten, säger hon.

Väckt USA

Lite längre bak i kön väntar pensionären Maria Gary, som tycker annorlunda.

– Jag röstar på Trump. Han har väckt Amerika och satt ord på det många känner. Trump är ny, han symboliserar hopp för vårt land.

Tidigare på morgonen dök den demokratiska kandidaten Hillary Clinton upp för att rösta i en vallokal i hemstaden Chappaqua i delstaten New York.

– Fru president! ropade anhängare.

– Jag är så glad. Jag är så otroligt glad, sade en leende Clinton när hon kom ut från vallokalen och skakade hand med folksamlingen, vänner och grannar, åtföljd av maken och tidigare presidenten Bill Clinton.

Barbröstad protest

Två timmar senare röstade även republikanen Donald Trump tillsammans med hustrun Melania Trump i New York, i en skola i närheten av bostaden som bär hans namn: Trump Tower.

– Vi får se vad som händer, svarade Trump på en fråga om han kommer att erkänna sig besegrad om Clinton vinner.

– Just nu ser det väldigt bra ut. Det kommer att bli en intressant dag.

På tv-bilder ses livvakter från Secret service spärra av hela gatan innan Trump skulle rösta. Tidigare på morgonen protesterade två barbröstade Femenaktivister mot honom i vallokalen.

Valdagen i ett djupt splittrat USA inleddes på östkusten – och mycket pekar på att det blir en riktig rysare. Flera sammanvägningar av de senaste opinionsmätningarna pekar på ett övertag för Clinton. Men mätningarna är osäkra och jakten på 270 elektorsröster avgörs i en rad vågmästarstater – där utfallet är osäkert.

I amerikanska medier rapporteras om långa, ringlande köer vid vallokalerna i några av de viktiga vågmästarstaterna – som Ohio, North Carolina, Florida, New Hampshire och Pennsylvania.

Osäker utgång

På många valanalyssajter har flera osäkra stater pendlat fram och tillbaka mellan republikansk och demokratisk majoritet. I flera av staterna ses valutgången som så osäker att analytikerna drar helt olika slutsatser.

Hela 46 miljoner amerikaner har förtidsröstat. Om valdeltagandet hamnar ungefär där det brukar motsvarar det över en tredjedel av rösterna. Men flera medier, bland andra CNN och AFP, säger att röstandet tycks ha ökat – inte minst bland den spansktalande minoriteten samt bland svarta, något som kan tala emot Trump.

Vallokalerna över landets sex tidszoner har öppet olika länge och stänger vid olika tider, men de flesta stänger mellan klockan 19 och 20 på kvällen lokal tid. Vid 01-snåret svensk tid bör de första resultaten börja trilla in.

Men resultaten från de allra mest intressanta delstaterna dröjer ytterligare några timmar. Klockan 05 på morgonen kanske vi i Sverige kan få ett slutligt resultat.

Tina Magnergård Bjers/TT
Nittonåriga studenten C-J Butler har väntat i kö i en halvtimme för att få rösta.
Tina Magnergård Bjers/TT
Pensionären Maria Gary tänker lägga sin röst på Trump.
Tina Magnergård Bjers/TT
Tv-producenten Ann Benjamin röstar på Clinton.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset