Att tända ljus och lyktor på kyrkogården kan vara ett sätt att närma sig tankar och känslor om döda och saknade. Arkivbild.
Att tända ljus och lyktor på kyrkogården kan vara ett sätt att närma sig tankar och känslor om döda och saknade. Arkivbild.

Nästan alla saknar någon som dött. Men att prata om de döda är svårt.En helg som allhelgona kan erbjuda ett tillfälle att stanna upp och låta känslorna komma upp till ytan, tycker experter på sorg.

Drygt åtta av tio svenskar saknar någon som gått bort och tycker att det är viktigt att hedra minnet av de döda, enligt en enkät som Svenska kyrkan låtit göra inför allhelgonahelgen. Men många känner att de skulle vilja göra mer. De upplever att flera hinder står i vägen – svårigheterna att prata om den som dött, rädslan för att bli ledsen eller helt enkelt att andra saker kommer emellan.

– Döden har blivit mindre synlig i samhället. Det är inte så vanligt längre att någon dör hemma eller att man kommer i kontakt med någon som är sjuk och döende. Att tala om döden är inte så vanligt, och inte heller om vad sorgen gör med en, säger Lilian Pohlkamp, legitimerad psykoterapeut som doktorerar på föräldrars sorg vid Ersta Sköndals högskola.

Sorg skrämmer

Särskilt svårt för att sätta ord på tankar och känslor har männen i undersökningen. Men erfarenheten visar att det är viktigt att uttrycka sina känslor eftersom man då kan få stöd och gemenskap.

– Den som inte visar för andra hur man mår blir ganska ensam, säger Lilian Pohlkamp.

En annan grupp som utmärker sig i undersökningen är personer i åldersgruppen 18–29. För dem är det vanligast angivna skälet till att inte hedra de döda rädslan för att själv bli ledsen eller visa andra att man är ledsen.

– De saknar förebilder när det gäller att uttrycka känslor. Många unga berättar att de bara har sett sina föräldrar gråta en gång i livet och det var vid mormors eller farmors begravning. Unga behöver bli trygga med känslor av sorg och att det går att hantera dem, säger Lilian Pohlkamp.

En sorgeplats

En helg som allhelgona, då traditionen bjuder att vi minns och hedrar de döda tillsammans, kan ge en form för att dela det svåra.

– Om det finns en dag då det är tillåtet att vara ledsen, gå till kyrkogården och tända ett ljus, kan den ritualen ha en välgörande och sammanhållande funktion i ett samhälle, säger hon.

– Många frågar "hur ska man sörja?" men alla måste hitta sitt eget sätt, säger hon.

Tre år i rad har Svenska kyrkan drivit kampanj inför allhelgona vilket lett till många reaktioner i sociala medier.

– Det är tydligt varje gång, att när vi skapar en plats där man kan tala om sorg, så är det som om locket åker av och det väller ut tankar och berättelser, säger Anna Barbier, informatör vid Svenska kyrkan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset