Tommy kör med högtryckstvätten flera timmar men taket går inte att få rent.
Tommy kör med högtryckstvätten flera timmar men taket går inte att få rent.

När Tommy Söderström återvände till sitt sommarställe efter en tids frånvaro insåg han att det tagits över av fiskmåsar. Nu får han rätt att skjuta dem. – Det är ett sanitärt problem. De skiter precis överallt.

Privat

Bryggan är täckt av måsbajs.

Tommy Söderström är en av många svenskar som tar sig ut till lugnet i skärgården på sommaren. Men efter att inte ha besökt sommarstugan under en längre period hade tomten blivit infesterad av bajsande fiskmåsar som gör att vistelsen numera skänker honom allt annat än lugn. 

Därför har han nu fått tillstånd till skyddsjakt på upp till fem måsar med anledning av olägenheten, vilket Norrtelje Tidning var först med att skriva om.

– Det är en sanitär olägenhet. Om jag inte varit där på en vecka så ser hela bryggan ut som att någon har bombat den, och hela taket till bastuhuset också och det går inte att få bort. De skiter precis överallt på de altaner som ligger nära vattnet så varje gång jag kommer ut får jag ställa mig med högtrycken ett par timmar.

Attackmåsarna drar människor i håret: "Vi har oss själva att skylla"

Tommy har tidigare ansökt om att få utföra skyddsjakt på måsarna, men fått avslag. Men efter överklagan har han nu fått rätt att skjuta upp till fem stycken. Om han bestämmer sig för att göra det har han en granne med jaktlicens som kan hjälpa till, men helst skulle han vilja att det gick att lösa på annat sätt.

– Det tar mig emot att kanske behöva ta livet av några stycken men jag har försökt med allting innan, snubbeltråd och grejer på taken och bryggan, det har inte hjälpt ett skit. Men nu ger de sig snart av ändå så vi får se hur det blir.

Marianne Cæsar på enheten för naturvård på Länsstyrelsen har handlagt Tommy Söderströms ärende, och det är inte ett särskilt vanligt sådant.

– Jag har inte haft något ärende som gäller fiskmås förut och jag tror inte att det är så vanligt heller.

Det finns möjlighet att jaga fiskmås på eget initiativ i anläggningar för att förhindra skada eller annan olägenhet eller på mark för att förhindra jordbruksskador, säger Marianne Cæsar. Men eftersom Tommys ärende inte ansågs gälla något av detta var han tvungen att invänta beslutet.

Jaktsäsongen för fiskmås är i vanliga fall mellan 1 augusti och 31 mars.

Matbutik rensade bort skåp – slängde migranters pass

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset