”Måste ta hjälp av experter, annars leker man med liv” Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime riksförening, är mycket kritisk till att socialtjänsten inte berättade hela  sanningen för den nu mordmisstänkts pappan. 
”Måste ta hjälp av experter, annars leker man med liv” Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime riksförening, är mycket kritisk till att socialtjänsten inte berättade hela  sanningen för den nu mordmisstänkts pappan. 

Social­tjänsten ska ha låtit bli att berätta att 39-åringen själv var en anledning till att hans dotter omhändertogs. En timme senare var flickans tidigare pojkvän död – och pappan misstänks för mordet. Nu får social­tjänsten kritik för sitt agerande.

I går inleddes rättegången mot den 39-årige man som misstänks för att ha mördat en 21-årig tidigare pojkvän till hans dotter. Hon omhändertogs av socialtjänsten redan strax före det att pojkvännen knivdödades.

Det fanns ett hot från pojkvännen, han hotade att visa bilder för hennes pappa som visade på deras förhållande, ett förhållande som hade hemlighållits för pappan. Men det fanns också stor oro för vad pappan skulle kunna göra mot sin dotter när förhållandet blev känt.

En timme innan pappan åkte till ett kafé på Hisingen och konfronterade den tidigare pojkvännen satt han i möte med socialtjänsten, som enligt åklagare Stina Lundqvist bara gav honom halva sanningen: att hotet mot flickan kom från den tidigare pojkvännen.

– Jag kan tycka att det har varit oansvarigt att inte tänka på hur det ska gå för honom (21-åringen) när det är hedersproblematik. Men det är lätt att säga i efterhand, säger Stina Lundqvist.

Rättegången bevakas av föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime riksförening, som arbetar mot hederskultur. Föreningens ordförande Sara Mohammad, som sitter med på åhörarplats, är mycket kritisk mot socialtjänsten och att de inte sa hela sanningen till pappan.

– Man kommer mycket längre med ärlighet. Socialtjänsten tänker för kortsiktigt, det är som att ge huvudvärkstabletter när det krävs en fördjupad handlingsplan för hur man ska agera. Man måste ta hjälp av experter, annars leker man med liv, säger hon.

På socialtjänsten i Västra Hisingen kan man inte kommentera det enskilda fallet, på grund av sekretess, utan kan bara uttala sig generellt.

– Det finns inga generella regler för sådant. Vi pratar om barns risk och skydd. Vi gör enskilda prövningar vid varje enskilt tillfälle, säger Carina Eriksson, enhetschef för barn-, unga- och familjeenheten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset