Elin Rubensson jublar efter sitt 1-0-mål mot Ukraina tillsammans med Olivia Schough.
Elin Rubensson jublar efter sitt 1-0-mål mot Ukraina tillsammans med Olivia Schough.

Sverige har allt i egna händer inför avslutningen på VM-kvalet. Seger eller oavgjort mot Danmark innebär spel i VM nästa sommar – vilket betyder att en hållen nolla garanterar avancemang.

3-0-segern mot Ukraina i torsdags såg ut att i princip säkra platsen till fotbolls-VM i Frankrike nästa sommar. Samtidigt låg Danmark nämligen under med 0-1 mot Kroatien – ett resultat som skulle ge Sverige en VM-biljett så länge man inte förlorade med 0-4 mot grannlandet i den avslutande matchen.

Men danskorna kvitterade i slutskedet och fick med sig en poäng. Det betyder att Sverige måste få med sig oavgjort som minst från kvällens möte i Viborg för att hålla Danmark bakom sig.

LÄS MER: Fischer inför avgörandet: ”Du kan aldrig promenera genom ett kval”

Det säkraste sättet att lyckas med det? Att inte släppa in mål.

– Vi får ju försöka gå in och satsa på att vinna matchen. Men om det är lika med en kvart kvar så tycker i alla fall jag att det är smart att bara lägga sig på försvar, säger mittbacken Nilla Fischer till TT.

Under OS i Rio de Janeiro för två år sedan, när Sverige gick hela vägen till final, höll man nollan i fyra av sex matcher. Yttern Olivia Schough menar att planen inte är att backa ner för långt till en början, men att det kan bli nödvändigt.

LÄS MER: Lotta Schelin avslutar karriären

– Vi kommer att spela vårt spel, och inte bara backa hem och köra tajt försvarsspel hela matchen. Vi ska försöka ta med oss det försvarsspelet som vi hade mot Ukraina och även försöka få in någon boll. Men om det blir en annan matchbild… då får vi väl bara köra på vårt OS-försvar, säger hon.

Nästa sommars fotbolls-VM avgörs i Frankrike mellan sjunde juni och sjunde juli. Sverige har aldrig missat ett världsmästerskap på damsidan.

Fakta: Danmark-Sverige, VM-kval

När? I eftermiddag, 17.00.

Var? Energi Viborg Arena, Danmark.

Tv? TV12 och C More Fotboll.

Förutsättningar: Sverige vinner gruppen och går direkt till VM vid oavgjort eller seger, vid förlust är det Danmark som tar VM-platsen. Laget som inte går till VM direkt lär få chansen att kämpa om ytterligare en VM-plats med tre andra nationer i playoff.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll