Två VM-kvartsfinalister gör upp i Nations League i kväll.
Två VM-kvartsfinalister gör upp i Nations League i kväll.

Sverige förlorade Nations League-premiären mot Turkiet och är sist i gruppen. För att ha kvar chansen att bli gruppsegrare – och därmed få en extra kvalchans till EM – får Blågult med all sannolikhet inte förlora mot Ryssland.

Hur ser den svenska truppen ut?

Janne Andersson bjöd på flera överraskningar när han presenterade sitt lag, som förutom att ta sig an Ryssland i kväll möter Slovakien i en träningsmatch på tisdag.

In kom fyra nya: AIK:s mittfältare Kristoffer Olsson och anfallarna Sebastian Andersson (Union Berlin), Mikael Ishak (Nürnberg) och Kristoffer Peterson (Heracles). Det på bekostnad av skadedrabbade Filip Helander och Robin Quaison – och de petade yttrarna Ken Sema och Sam Larsson.

Emil Forsberg och Martin Olsson, som inte kunde spela under senaste samlingen, är med igen.

I övrigt står det klart att Sampdoria-spelaren Albin Ekdal missar matchen mot Ryssland. Mittfältaren blev pappa för första gången i måndags och stannar i Italien med sin utökade familj.

Leeds-mittbacken Pontus Jansson åker inte heller med till Kaliningrad, då han och sambon väntar sitt första barn. För honom har Janne Andersson kallat in en ersättare i FC Köpenhamns Sotirios Papagiannopoulos, som kom från Östersund i somras.

LÄS MER: Sverige släppte in tre mål – för första gången på ett år

Hur är läget i Sveriges grupp?

Inte bra. För Sverige alltså. Blågult spelar i B-divisionen och tillhör där grupp 2 tillsammans med Ryssland och Turkiet.

I premiärmatchen föll Janne Anderssons lag mot turkarna på hemmaplan, efter att man tappat en 2-0-ledning på Friends Arena. Det innebär att Sverige ligger sist i gruppen med noll poäng. Turkiet har spelat två matcher – förlust mot Ryssland och seger mot Sverige – och ligger tvåa. Ryssarna är i och med sin seger gruppetta med bättre målskillnad än Turkiet.

Emil Forsberg är tillbaka i den svenska truppen.

Så vad innebär det för fortsättningen?

Vid förlust mot Ryssland är gruppsegern långt bort för Sverige. Ja, nästan omöjlig att nå. Då skulle ryssarna parkera på sex poäng, Turkiet på tre och Blågult på noll när samtliga lag spelat två matcher.

Sverige skulle då behöva vinna båda återstående matcher, mot Turkiet borta och Ryssland hemma, för att ha chans på gruppsegern. Samtidigt skulle Ryssland behöva förlora sin nästa match mot Turkiet – på hemmaplan. Förlust är alltså inte alternativ för Sverige.

Oavgjort då? Nja, även då krävs maxpoäng och lite tur i avslutningen.

Vid seger ser det föga förvånande ljusare ut. Samtliga tre lag har då tre poäng var med två matcher kvar att spela och Blågult skulle ha förstaplatsen i egna händer. 

LÄS MER: Klart: Nu ska fotbollsdamerna få VM-ersättning

Hur var det med Nations League nu igen?

Det är helt rimligt att inte ha hunnit memorera hur den nya turneringen fungerar, så här kommer en snabb recap:

Det finns fyra olika divisioner (A-D), med fyra grupper var som innehåller tre eller fyra lag. Gruppvinnarna flyttas upp en division till nästa gång och får dessutom en extra chans att nå EM-slutspelet 2020 om de misslyckas i det ”vanliga” EM-kvalet som inleds i mars. Lagen som kommer sist i sina grupper flyttas ned en division.

Gruppvinnarna i A-divisionen har ingenstans att flyttas upp – de gör upp i ett slutspel i juni om vilken nation som blir Nations League-mästare.

Inför: Ryssland Sverige

Vad? Uefa Nations League.

Var? Kaliningrad-stadion, Ryssland.

När? I kväll, 21.45.

Tv? TV4 och C More Fotboll.

Senaste fem mötena

2015: Ryssland – Sverige: 1-0

2014: Sverige – Ryssland: 1-1

2008: Ryssland – Sverige: 2-0

2002: Ryssland – Sverige: 1-1

1994: Sverige – Ryssland: 3-1

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll