Tempeh i surdegsbröd med syrade grönsaker.
Tempeh i surdegsbröd med syrade grönsaker.

Har du tröttnat på food truckarna i ditt område och är sugen på att testa något utöver det vanliga? Lugn, snart kan du få veganskt mögel i lunchlådan.

Pia Qvarnström
Tempeh är gjord av gula ärtor.

Om ett par veckor planerar food trucken Mögel att rulla ut på Stockholms gator och servera just det – mögel. Ett mindre välbekant benämning är rhizopus oligosporus som har fått växa på gula ärtor, även kallat tempeh. Tempeh tillverkas oftast av sojabönor men Mögels rätter kommer enbart innehålla svenska ekologiska ärtor och maten kommer att vara hundra procent vegansk.

Food trucken kommer även att servera syrade grönsaker, nötyoghurt surdegsbröd och groddar.

– Intresset för fermentering har definitivt ökat under de senaste åren med surdeg och mikrobryggerier i var och varannan garderob, men det finns så mycket mer att fermentera, säger Pia Qvarnström, vd och grundare av Mögel.

De flesta av oss äter redan fermenterade produkter dagligen i vår yoghurt och filmjölk. På helgen får vi i oss det via vinet, vars vindruvor fått jäsa och i till exempel mjöl som med hjälp av jäst eller surdeg blir till bröd. När ett livsmedel fermenteras bryts råvaran ner med hjälp av bakterier, mögel och jästsvampar.

Det kanske inte låter så lockande men Pia Qvarnström utlovar helt nya smakupplevelser och dessutom menar hon att möglet gör maten mer lättsmält och nyttig.

– Det blir lättare för kroppen att ta upp de näringsämnen som finns i råvarorna, säger hon.

Det står inte klart när foodtrucken kommer att ha premiär men förhoppningen är att de kan starta senast 24 april. Just nu pågår en kampanj på en insamlingssajt för att få in pengar till parkeringstillståndet som går på 37 500 kronor. Hittills har Mögel lyckats få in 32 000 kronor, vilket tyder på att det finns många därute som är sugna på lite möglig mat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset