Skadedrabbade Oscar Möller hittade rätt och satte Skellefteås 4–1-mål i segern mot Leksand. Arkivbild.
Skadedrabbade Oscar Möller hittade rätt och satte Skellefteås 4–1-mål i segern mot Leksand. Arkivbild.

Från en djup formsvacka kravlade sig Skellefteå upp och vann med 4–1 mot Leksand, ett litet fall framåt efter lagets svaga resultatrad i november.– Det var viktigt att hitta tillbaka till vinnarspåret igen, säger Oscar Möller, som avslutade målskyttet för Skellefteå.

Inget av lagen imponerade i en match som präglades av låg intensitet, många icingpuckar och svagt passningsspel.

Formkurvorna för de båda lagen pekade före matchen faktiskt i Leksands favör. Två raka segrar och bara två insläppta mål på de tre senaste matcherna för dalalaget är ett jättelyft med tanke på den tunga inledningen på SHL-säsongen. Skellefteå kom till matchen med en desto dystrare resultatrad. Bara två poäng av tolv möjliga på slutet är sämre än på år och dag.

Men Skellefteå har vunnit nio matcher i rad lagen emellan och var klart bäst den här gången också.

– Tycker vi gör en helt okej match. Vi försöker åka mycket skridsko och pressa dem i forecheckingen. På de tre första målen var vi riktigt starka runt mål. Det gäller att kunna slå sin kille, säger Oscar Möller, som efter sin långa skadeperiod nu gjorde säsongens tredje match.

– Det kändes bra men kan bli bättre. Bra också för självförtroendet att få göra mål.

Lindströms första

Lite turligt tog hemmalaget ledningen efter 10.07. Det var 18-årige Linus Lindström som noterades för sitt livs första SHL-mål när en Leksandsrensning efter Jesper Olofssons skott studsade på hans ben och in i mål.

2–0 sattes också först upp på Lindströms konto, men det var backen Sebastian Aho som sköt pucken direkt i mål.

– Tvåan var jag inte på, men det var riktigt skönt att göra det första målet. Visst var det ett turmål men tar man sig på mål kan sånt hända, säger premiärskytten.

Ortios vassa räddning

Leksand reducerade till 1–2 i början av den andra perioden när Sondre Olden snirklade sig fram till skottläge och sköt via en Skellefteåspelare i mål. Strax efteråt var det ytterst nära en kvittering när Oskar Lang var millimeter ifrån att peta in pucken vid ena stolpen men Skellefteås målvakt Joni Ortio hann fram i tid.

Resten av matchen gick Skellefteås väg och 3–1 kom efter 14.31 i mittenperioden när Emil Pettersson vinklade in en puck från Adam Pettersson.

Men Leksands målvakt Atte Engren är lagets kanske bäste spelare och räddade sitt lag från ett stort nederlag. Därför var det oroväckande för dalalaget när han i slutminuterna kolliderade med en Skellefteåspelare och fick hjälpas av isen.

Då tvingades ersättaren Jonas Arntzen släppa in ytterligare ett baklängesmål. Målskytt: Oscar Möller.

För ett år sedan låg Leksand sist i hockeyallsvenskan innan lyftet som gav en SHL-plats inleddes. Någon liknande uppryckning kan vi nog inte räkna med den här säsongen. Årets upplaga av det forna storlaget kämpar väl men håller inte tillräckligt hög klass.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset