Som att det inte räckte med den vanliga sommarplågan. Nu varnas för en ny aggressiv getingart som jagar i flock och bygger bon stora som badbollar. ”De gör massangrepp”, säger biodlingsprofessorn Ingemar Fries.

Jean Haxaire/Nederlands Soortenregister
Jean Haxaire/Nederlands Soortenregister
Didier Descouens/Wikimedia commons
Jordbruksverket
Till vänster: Bakkroppen på en vanlig bålgeting – till höger från sammetsgetingen.

Sammetsgetingen med det latinska namnet Vespa velutina har kommit som fripassagerare till Frankrike via Kina. Där har den orsakat sex dödsfall bland människor till följd av allergichocker, enligt The Guardian.

Jordbruksverket uppmanar alla att vara på sin vakt om sammetsgetingen skulle komma till Sverige. 

– Bedömningen är att klimatet i alla fall i södra Sverige tillåter att getingen kan etablera sig här, säger Ingemar Fries, professor i biodling vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Metro.

Även om getingen, precis som våra egna getingar, kan orsaka dödliga allergiska reaktioner är det landets honungsbin som är i störst fara.

Att släppa ut sammetsgetingen i den svenska bifaunan är som att släppa ut en varg i en fårskock. Eller en flock vargar snarare.

– Den angriper i massattacker som kan slå ut hela bisamhällen, säger Ingemar Fries, professor i biodling vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Våra egna honungsbin saknar helt försvar mot sammetsgetingens jakttaktik. En enda geting kan döda och äta 50 bin på en dag.

– De asiatiska bina är mycket bättre på att försvara sig. De kan steka angriparna genom att bilda en boll runt getingen och höja sin kroppstemperatur, säger Ingemar Fries.

I Frankrike tros hela invasionen ha börjat med en enda drottning som kom med en last krukor. Den har enligt Jordbruksverket nu även observerats i Spanien, Portugal och Belgien och på andra sidan Engelska kanalen lever biodlarna i skräck för att den ska ta sig över till brittiska öarna.

I en del nyhetsrapportering har arten förväxlats med den asiatiska jättebålgetingen som kan bli stor som en tändsticksask men att den arten skulle sprida sig beskriver biprofessorn som en sensation.

Sammetsgetingen är större än vår vanliga svartgula geting men något mindre än en bålgeting. Ingemar Fries tror inte att getingen, om den etablerar sig här, kommer att vara mer aggressiv mot människor än de getingar vi redan har.

– Massangreppen sker mot bisamhällen, det är inga massangrepp mot terrassen. 

Om getingen slår sig ner här finns redan en handlingsplan om hur man kommer att försöka utrota den. En positiv sak är att bona är ganska lätta att få syn på. 

– De byggs ovan och kan bli riktigt riktigt stora. Vi talar inte om fotbollar utan om badbollar och större än så, säger Ingemar Fries.

► LÄS MER: Vivian hade geting i örat i en månad

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset