Ser du mörka fläckar som flyger omkring framför ögonen? Då är du inte ensam. Det kallas glaskroppsavlossning och är för det mesta ofarligt. Men i vissa fall kan den som drabbats vara i behov av akutvård.

TT/Montage

Bilden till vänster visar hur synfältet kan se ut för en person som har drabbats av en vanlig form av glaskroppsavlossning. Den här stortens prickar är ofarliga.

Den högra bilden illustrerar synfältet hos en person som drabbats av näthinnelossning. Detta är ett akut tillstånd som kräver operation. Sök sjukvård direkt om du upplever din syn så här.

Exakt hur många som drabbas av glakroppsavlossning vet man inte säkert. Men enligt ett forskningsprojekt som utgick från obduktioner gjorda på äldre personer kan det handla om så mycket som halva befolkningen.

LÄS MER: Blev blind efter läkarmiss

– Människor över 50 är den grupp som oftast drabbas av glaskroppsavlossning. Men det kan ske även hos yngre personer, säger Fredrik Ghosh, professor på ögonkliniken vid Skånes universitetsjukhus.

Ögat består till stor del av en sorts genomskinlig klump som har en geléliknande konsistens. Det är den här delen av ögat som kallas för glaskropp. Den sitter i sin tur ihop med näthinnan, som innehåller ögats synceller. Glaskroppens uppgift handlar om att ge näthinnan stöd.

– När vi blir äldre tappar glaskroppen en del av sin spänst. Det innebär i många fall att glaskroppen så småningom tappar fästet till näthinnan och det är detta vi kallar för glaskroppavslossning.

Mellan 10 och 20 procent av dem som drabbas av glaskroppsavlossning får en sorts mörka fläckar i synfältet.

Fläckarna i sig är inte farliga och inget som man behöver kontakta sjukvården för. Men om man märker att de svarta prickarna plötsligt blir fler och fler ska man söka läkarvård snarast.

LÄS MER: Här kan han se igen - efter 33 år som blind

– Samma uppmaning gäller om en del av synfälteter plötsligt täcks av något som liknar en mörk eller grå slöja. Då kan man ha råkat ut för en näthinnelossning och det måste behandlas med en operation.

När glaskroppen lossnar kan den i värsta fall riva med sig en del av näthinnan. På så vis kan vätska från glaskroppen läcka in bakom näthinnan och få den att lossna.

– Om näthinnelossningen inte hanteras i tid riskerar man att drabbas av en permanent synnedsättning, säger Fredrik Ghosh.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset