Städa efter badgäster, plåstra om skrubbsår och kratta undan tång på Göteborgs badplatser. Det ska tolv badplatsvärdar ägna sommaren åt. Alex på Näsets badplats: ”Det ska bli kul sedan när det blir badväder.”

Christina Blom
Möt Andreas – en av dina värdar på stranden i sommar

Andreas Hahlin hoppas börja på Chalmers efter sommaren. Till dess ska han hålla rent på Näsets badplats. Nu tycker han att han och hans kolleger är i kapp med städningen. – Det har varit en hel del glas. Och många cigarettfimpar också, säger han.

Solen steker på Näsets badplats, vågorna rullar in och det är sommar i luften. Det är också väldigt rent. Det kan förstås bero på att badsäsongen inte riktigt har kommit i gång, det är fortfarande några grader för kallt i både luft och vatten. Men framför allt beror det på att Andreas Hahlin och Alex Palmnäs har varit på plats i en knapp månad.

– Första veckan var väldigt mycket att ta i kapp, det har lämnats kvar väldigt mycket skräp som har legat kvar året runt. Det var sopsäck efter sopsäck rent av, säger Andreas Hahlin. 

De är två av de tolv badplatsvärdar som park- och naturförvaltningen har anställt över sommaren för att hålla rent på Göteborgs kommunala badplatser, nu när förvaltningen har tagit över ansvaret för badplatserna även sommartid.

– Det handlar om att hålla det fint på badplatsen, och sedan vara badgästerna behjälpliga när de har tappat bort sin mamma, ramlat och slagit sig eller bränt sig på en brännmanet, säger Sofia Olsson, naturförvaltare på park- och natur, som ansvarar för badplatsvärdarna.

Hon är noga med att påpeka att de inte är livräddare, även om det varit en merit att ha kunskap av livräddning när de anställdes.

– Det finns satsning på livräddning genom simskola och det finns frivilliga livräddare på vissa bad. Men det uppdraget vi har är mer skötselinsats. Men det kanske blir längre fram att man försöker koppla ihop. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset