Ulf Kristersson ser Malmö som ett groteskt exempel på brist på lag och ordning.
Ulf Kristersson ser Malmö som ett groteskt exempel på brist på lag och ordning.

Ulf Kristersson höll valupptakt i Stockholm på lördagen. Han ser frågan om lag och ordning som mest akut och vill dubbla fängelsestraffen för gängkriminalitet.

Ulf Kristersson höll sin valupptakt inför en fullsatt terrass på restaurangen Berns i Stockholm på lördagen, rapporterar TT.

Moderaternas valkampanj har som mantra ”nu tar vi tag i Sverige”. Ulf Kristersson räknade i sitt tal upp flera utmaningar som han vill ta tag i: Migrationen, hotet från Ryssland och klimatet.

– En av våra viktigaste uppgifter är att se till att Sverige står rustat för kris, förklarade M-ledaren och betecknade sommarens torka och bränder som exempel på hur den nuvarande regeringen svikit sina väljare.

Malmö avskräckande exempel

Viktigaste frågan är dock lag och ordning, fortsatte Kristersson och tog fram Malmö som ett avskräckande exempel.

– Jag har varit i Malmö två gånger de senaste två veckorna och det som pågår där är helt groteskt. Hade den kriminalitet som sker i Malmö skett i Stockholm så hade vi talat om undantagstillstånd. Det är riktigt allvarligt, sa Ulf Kristersson till TT efter talet.

Hans recept för att möta gängkriminaliteten är dubbla fängelsestraff. Det förhindrar rekryteringen av nya personer till gänget, och ger dessutom polisen mer befogenheter som till exempel hemlig telefonavlyssning.

Ulf Kristersson ser också vistelseförbud som ett sätt att bekämpa gängkriminaliteten. Den dömde ska inte få återvända till sitt gamla område efter avtjänat straff.

Nationell valstuga

Efter talet gick Moderatledningen bort till Sergels torg och invigde partiets nationella valstuga. Den har formen av en tunnelbanevagn och ska symbolisera Stockholm, tillväxt, utveckling och framtidstro.

 

LÄS MER: Efter turbulensen: Alliansen visar enad front om gängkriminaliteten

 

LÄS MER: Kristersson: För fem år sedan visste jag knappt om begreppet skjutningar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset