Besvikelsen är stor hos Moderaternas och Kristdemokraternas ledare.
Besvikelsen är stor hos Moderaternas och Kristdemokraternas ledare.

Uppgörelsen mellan S, MP, C och L är en stor besvikelse för Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor. “Det är ett svek för alla som röstade på de fyra allianspartierna”, säger Kristersson. 

Under fredagen meddelade Annie Lööf att C-ledningen rekommenderar partiet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Även Liberalerna verkar gå mot samma riktning.

– Jag beklagar djupt om detta också blir deras beslut. Det vore riktigt dåligt för Sverige, säger Ulf Kristersson under en presskonferens under fredagen.

LÄS MER: Annie Lööf vill släppa fram Stefan Löfven: Bästa lösningen i svår situation

M: ”Spräcker alliansen”

Enligt Kristersson har partiet fört diskussioner med Liberalerna, och framför allt Centerpartiet, under hela jul- och nyårshelgen. Om L och C släpper igenom Stefan Löfven som statsministerkandidat vore det “riktigt sorgligt för alla borgerligt sinnade” och ett “svek för alla som röstade på de fyra allianspartierna, menar M-ledaren.

– Om dagens besked blir verklighet spräcker C och L alliansen. Alliansen finns naturligtvis inte nationellt om ett eller två partier i praktiken blir del av en S- eller MP-regering, säger han.

– Jag tror att det skulle vara ett historiskt misstag, säger Ulf Kristersson.

LÄS MER: Uppgörelsen mellan S, MP, C och L – här är 8 viktiga punkter 

KD: ”Röstar ner Löfven”

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thors besvikelse är stor.

– Det här betyder att Sverige nu berövas möjligheten till ett nytt ledarskap. Jag beklagar att C väljer att lämna alliansen, säger hon under fredagens presskonferens.

Enligt Buch Thor kommer Kristdemokraterna att rösta ner Löfven som statsminister.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset