Besvikelsen är stor hos Moderaternas och Kristdemokraternas ledare.
Besvikelsen är stor hos Moderaternas och Kristdemokraternas ledare.

Uppgörelsen mellan S, MP, C och L är en stor besvikelse för Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor. “Det är ett svek för alla som röstade på de fyra allianspartierna”, säger Kristersson. 

Under fredagen meddelade Annie Lööf att C-ledningen rekommenderar partiet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Även Liberalerna verkar gå mot samma riktning.

– Jag beklagar djupt om detta också blir deras beslut. Det vore riktigt dåligt för Sverige, säger Ulf Kristersson under en presskonferens under fredagen.

LÄS MER: Annie Lööf vill släppa fram Stefan Löfven: Bästa lösningen i svår situation

M: ”Spräcker alliansen”

Enligt Kristersson har partiet fört diskussioner med Liberalerna, och framför allt Centerpartiet, under hela jul- och nyårshelgen. Om L och C släpper igenom Stefan Löfven som statsministerkandidat vore det “riktigt sorgligt för alla borgerligt sinnade” och ett “svek för alla som röstade på de fyra allianspartierna, menar M-ledaren.

– Om dagens besked blir verklighet spräcker C och L alliansen. Alliansen finns naturligtvis inte nationellt om ett eller två partier i praktiken blir del av en S- eller MP-regering, säger han.

– Jag tror att det skulle vara ett historiskt misstag, säger Ulf Kristersson.

LÄS MER: Uppgörelsen mellan S, MP, C och L – här är 8 viktiga punkter 

KD: ”Röstar ner Löfven”

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thors besvikelse är stor.

– Det här betyder att Sverige nu berövas möjligheten till ett nytt ledarskap. Jag beklagar att C väljer att lämna alliansen, säger hon under fredagens presskonferens.

Enligt Buch Thor kommer Kristdemokraterna att rösta ner Löfven som statsminister.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset