Justitieutskottets ordförande Beatrice Ask (M) håller med Statskontoret om att allt inte går att skylla på polisens omorganisation.
Justitieutskottets ordförande Beatrice Ask (M) håller med Statskontoret om att allt inte går att skylla på polisens omorganisation.

Polisen måste prioritera bättre, är slutsatsen justitieutskottets ordförande Beatrice Ask (M) drar av Statskontorets rapport.Hon tycker att regeringen nu måste slå näven i bordet.

– Man måste helt enkelt prioritera utredningar mer och öka resurserna dit om man vill få en förändring vad gäller uppklarningen, säger Beatrice Ask (M).

– Regeringen måste slå ner näven och tala om att mängdbrott och utredning är väsentliga saker, och har ni glömt bort det i flyttkarusellen är det dags att uppgradera det.

Osäkerhet lokalt

Ask håller med om att inte alla problem går att skylla på omorganisationen:

– Det är bra att Statskontoret visar att det inte är där skon klämmer, utan problemet är att det är för få poliser, för få medarbetare i övrigt för vissa arbetsuppgifter, och det behöver man hantera.

Hon tycker också att rapporten tydligt visar att den lokala polisverksamheten inte har stärkts, som det var tänkt. Det i sin tur bekräftar den bild hon fått utifrån fältet, att det finns oklarheter om befogenheter och brist på resurser.

– Man har på pappret flyttat resurser, men i realiteten är det väldigt liten skillnad, säger hon.

Ygeman kallad

Justitieutskottet har nu kallat inrikesminister Anders Ygeman (S) och Rikspolischefen Dan Eliasson för att de ska redogöra för vilka slutsatser de drar och vilka åtgärder som ska vidtas med anledning av rapporten.

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin tycker att det är särskilt allvarligt att omorganisationen inte har lyckats föra polisen närmare medborgarna. Han anser att rapporten bör vara en väckarklocka för både polisens ledning och regeringen.

"Det är tydligt att tryggheten behöver ett nytt ledarskap. Omorganisationen har inte tagit hänsyn till de enskilda poliserna utan styrt uppifrån utan att kommunicera och förankra ordentligt", skriver Johan Hedin i en kommentar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset