Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Arkivbild.

Moderaterna vill ha hårdare tag mot skattefusk och föreslår också en höjning av skattetilläggen för dem som undanhållit skatt.Till svenska värderingar hör att betala skatt, enligt M.

– Om vi har ett samhälle med höga krav krävs det att alla är med och bidrar efter förmåga, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra och tillägger att den som inte gör det smiter och sviker samhället.

– Gör man inte det ska man straffas, säger hon vid en pressträff i samband med partiets förbundsråd.

På frågan varför M skärper tonen mot skattefusk just nu svarar hon:

– Det är nog de starkaste åtgärderna som Moderaterna har gjort hittills, jag är ny som partiledare och jag tycker det här är viktigt.

Smitare sviker

Kinberg Batra jämställer skattesmitare med personer som får bidrag trots att de skulle kunna försörja sig själva. Och det ingår, enligt henne, i svenska värderingar att betala skatt och bidra till ett starkt samhälle som håller ihop. Det handlar även om att skydda de offentliga finanserna.

I den kommande budgetmotionen föreslår partiet att skattetilläggen höjs med 12,5 procent och vill också ge Skatteverket 50 miljoner extra för att arbeta mer mot att pengar göms utomlands. Regeringen har föreslagit 15 miljoner till Skatteverket nästa år och 30 miljoner per år därefter till 2020. Regeringen föreslår också 10 miljoner i ökat anslag till Ekobrottsmyndigheten nästa år och 20 miljoner per år därefter till 2020, för ökade insatser mot skattefusk.

– Det här är ju områden som regeringen redan arbetar med och som fanns med i vårt tiopunktsprogram mot skatteflykt som vi presenterade i våras, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen ska utreda hur skattetilläggen, ett slags straffbelopp som läggs ovanpå den skatt som någon låtit bli att betala, ska se ut för att bita mer.

– Det kan vara en nivåhöjning men också hur de är utformade, vi ser över dem för att öka tilläggens avskräckande effekt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset